Любомир Гузар: міліція намагається вербувати священників УГКЦ а влада йде у планомірний наступ на Київський патріархат

Тепер вже колишній глава Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар провів першу прес-конференцію після відставки. Він переконаний у тому, що тенденція до публічної підтримки владою тільки однієї церкви є украй небезпечною. “Те, що сьогодні Українська православна церква отримує певні привілеї … це дуже небезпечна річ для церкви”, – сказав він.

За словами Гузара, в той час як Українська православна церква Київського патріархату заявляє про спроби переманити її священиків, УГКЦ стикається зі своїми проблемами, які, зокрема, виражаються в спробах правоохоронних органів зацікавити священиків співпрацювати з ними.

Він також висловив слабку надію на те, що влада не буде повторювати помилки столітньої давності і намагатися встановити контроль над церквою. А для цього влада повинна хоча б піти на діалог, чого досі не сталося.

“Має розпочатися між владою і церквами серйозний діалог. Влада не хоче з нами говорити, не було ще до сьогоднішнього дня за цілий рік зустрічі ні з Президентом, ні з іншими представниками влади серйозною, де б можна було це обговорити”, – сказав Гузар.