Місто контрастів Брюссель, або про Бельгійський шоколад, 102-метровий Атоміум та пісяючого хлопчика: відгук про подорож на конкурс ДАТУР – тур в Європу в подарунок!

Конкурсант №2: Наталя Дехтієвська

Влітку 2010 року я відвідала столицю Бельгії Брюссель. Чесно кажучи, була вражена. Вражена і зачарована. Мене захопила і місцева архітектура, де переплетено сучасне із минулим, а також приязнь зовсім чужих людей. Тут усі один одному посміхаються та вітаються.

Один мій знайомий українець, який живе і працює у Брюсселі вже декілька років, розповів мені, що бельгійці привітні і до місцевих, і до іноземців, а на рівні справжньої дружби внутрішній світ відкритий не для багатьох. До речі, у Брюсселі не часто зустрінеш бельгійців. Вулицями прогулюються туристи з усього світу, а також тут проживають працівники установ Євросоюзу та штаб-квартири НАТО.

Відео, відзняте мною у Брюсселі, змонтувала і зробила передачу, яка вийшла в ефір в липні 2010. Кому цікаво – можете подивитися

У столицю ЄС мене у складі групи журналістів запросили із штаб-квартири НАТО. Саме тому поїздка була робочою, але у вільний час я встигла подивитися місто, покуштувати бельгійського шоколаду, пройтися вуличками старовинного Брюсселю.

Площа Гран-Плас в усі часи приваблювала туристів

Одна із найдавніших пам’яток міста – площа Гран-Плас. Жоден турист не ігнорує це місце, навкруги якого старовинні високі будівлі. Поєднання бароко та готики – ось обличчя головної Площі міста. Посеред Площі люди сидять просто на бруківці, кажуть – зручно.

Відомий Манекен Піс, або пісяючий хлопчик заввишки всього 61 сантиметр

Манекен Піс «пісяє» прямо в мармурну чашу фонтану (остання інформація – пісяючого хлопчика викрали)

Неподалік Площі Гран-Плас мене привабила крихітна скульптура пісяючого хлопчика. Манекен Піс заввишки всього 61 сантиметр із лукавим поглядом та без тіні сумління «пісяє» прямо в мармурну чашу фонтану. Є багато легенд про створення чудернацької скульптури. Одна із них розповідає про те, що пісяючи, малий хлопчик врятував Брюссель від пожежі. Інша легенда про малюка, який загубився. Його батьки довго шукали, а знайшовши, побачили, що він справляє нужду. Люблячі мама і тато не тямили себе від щастя і звели скульптуру своєму синові.

Вздовж вулиць тягнуться невеличкі кав’ярні. Поблизу закладів стоять офіціанти та запрошують туристів пригоститися

Брюссель є світовою столицею виготовлення шоколаду та пива. Також місто відоме вишуканими стравами із м’яса та риби. Бельгійці запевняють, що всесвітньо відомий гарнір картопля-фрі – це їхня національна страва. Усю бельгійську смакоту можна спробувати у затишних кав’ярнях, які тягнуться центральними вузенькими вуличками столиці.

Цікаво те, що ціни у кав’ярнях та магазинах майже не відрізняються. В Україні ж навпаки, ціни різняться у 2, 3 рази. Та і взагалі Брюссель дешевше місто, аніж, приміром, Київ. Продукти харчування бельгійці купують за центи, у нас же навпаки копійки вже нічого не варті. Найнижча зарплата в столиці – тисяча євро. А шоколадку, наприклад, можна купити за 80 центів. В Україні ж із місячним заробітком із 1000 гривень плитка шоколаду обійдеться не менш ніж у 7 гривень.

Атоміум – найвища споруда Брюсселю. Його висота 102 метри. Усередині є швидкісний ліфт

Один із відомих гігантів Європи атоміум теж знаходиться у Брюсселі. Споруда була збудована у 1958 році. Атоміум – оригінальна будова атома заліза, збільшеного в 165 млрд разів. Його висота 102 метри.

У Бельгії офіційно використовуються три мови – французька, нідерландська та німецька. Німецькомовних у Бельгії найменше – менше 10 % населення. Взагалі у Брюсселі живуть два етноси – фламандці та валлони. Між ними постійні суперечки. І лише наявність установ Євросоюзу в місті рятує Брюссель від розколу.

У Брюсселі чужого не беруть. Був випадок, коли в коридорі готелю на диванчику колега забула фотоапарат. Коли через півдня згадала про це, вже і не сподівалася на знахідку. Однак фотоапарат знайшли відвідувачі і принесли в адміністрацію готелю.
Всім, хто планує їхати у Брюссель, раджу не жалкувати свого часу та сил і відвідати якомога більше цікавих місць! Не забудьте озброїтися фотоапаратами та камерами.

NATO HQ (штаб-квартира НАТО)

Це група журналістів з різних регіонів України. Позаду нас знак, який є символом НАТО. Коло символізує єдність та співпрацю, компас – спільний шлях до миру, який обрали для себе країни-члени

Поєднання готики і бароко

Постоявши 5 хвилин поблизу скульптури святого, можна зміцнити своє здоров’я, кажуть бельгійці

А ось ця «скульптура» жива

Пам’ятник третьому королю Бельгії Альберту І

Король Леопольд ІІ купив на виставці дві екзотичні споруди – китайський палац та японську башту

«Європейський квартал»

Чиновники Брюсселю не гребують на роботу їздити велосипедами

Вид на місто

На центральній вулиці Брюсселю туристи сидять на бруківці

Організатори конкурсу “ДАТУР” – тур в Європу в подарунок!”:

Турагентства Житомира .ТА «Датур»: (0412) 36-12-33 ,41-27-60, 0674105173,

Главный редактор Репортер Житомира Сергей Фещенко (067) 2949035