На Житомирщині СБУ викрила контрабандну схему ввезення хімічної речовини

На Житомирщині СБУ викрила схему контрабандного переміщення на територію нашої держави хімічної речовини, що використовується для технічних цілей у лакофарбовій промисловості, повідомляє прес-центр СБ України.

За попередніми підрахунками правопорушники протягом трьох місяців ввезли на митну територію України понад 7 тисяч тонн розчинника приблизною митною вартістю 22,5 млн. гривень.

Щоб ухилитися від сплати податків, зборів та інших митних платежів у повному обсязі, зловмисники умисно занижували реальну вартість вантажу та при перетині державного кордону здійснювали часткову заміну товарно-супровідних документів.

Коли цистерни з розчинником (а їх було ввезено близько 140) потрапляли на прикордонну станцію «Коростень» Житомирської області, один із відповідальних посадовців станції підміняв справжні інвойси на сфальсифіковані. При цьому у підроблених інвойсах білоруська фірма-постачальник замінювалася на комерційну структуру, зареєстровану в офшорній зоні, а сама вартість вантажу кардинально занижувалася.

Надалі на підставі цих фіктивних документів столична фірма-отримувач розмитнювала ввезений технічний розчинник з недоплатою митних платежів.

Встановлено, що контрабандна схема працювала за інтенсивним графіком: цистерни з вантажем перетинали держкордон кожні 3-4 доби.

Слідчими УСБУ в Житомирській області порушено кримінальну справу за ч.2 ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України.