На Житомирщині невдовзі з’явиться сміттєпереробний завод

Сміття, яке щодня нами викидається, здавалось, не може бути корисним. Та виявляється, що навіть з непотребу можна створювати щось корисне для людини після вторинної переробки. І якщо для України це твердження залишається все ще фантастичним, то у Європі така практика – норма.

Наразі в Україні накопичено 26 мільярдів тонн відходів, у тому числі 12 млн. тонн – на Житомирщині. Їх обсяги щорічно збільшуються.

На території нашого регіону нараховується 483 полігони твердих побутових відходів та сміттєзвалища загальною площею понад 430 га, з яких 83 не відповідають санітарним та екологічним нормам. Крім того, щорічно створюється додатково близько 400 несанкціонованих сміттєзвалищ.

Доки ж у нас думають, як вирішувати ці проблеми, у Європі уже давно існують сміттєпереробні заводи. Мрія створити такий завод і в Житомирі назріває уже давно. Не проти такого заводу і самі мешканці міста.

Так, 4 лютого 2011 року за участю голови облдержадміністрації Сергія Рижука було проведено обласну нараду з питання будівництва у місті Коростені сміттєпереробного заводу, повідомляє прес-служба Житомирської облдержадміністрації.

У м. Коростені уже вирішено питання щодо виділення 13 га землі під будівництво, виготовляється акт на землю.

В підсумку прийнято рішення щодо опрацювання керівниками міст Коростеня, Бердичева, Малина, Новограда-Волинського, Овруча питання виділення земель під сучасні сміттєпереробні заводи.

Розглядається також питання щодо виділення земельної ділянки під будівництво заводів на території Житомирського, Любарського, Чуднівського, Ружинського, Малинського районів.

Вирішувати проблему з утилізації твердих побутових відходів на території нашого регіону сьогодні пропонують два інвестори, з якими відбулося ряд зустрічей і прийнято рішення провести презентацію.

Репортер Житомира