П’ять продуктів, які покращують пам’ять

Готуєтеся до іспиту або важливої доповіді? Пийте чай з медом! Дослідники з Нової Зеландії довели, що натуральний бджолиний мед здатний активізувати в мозку як процеси засвоєння інформації, так і збереження отриманих знань. Це завдяки високому вмісту легкозасвоюваних вуглеводів, які є «паливом» для наших маленьких сірих клітинок. А завдяки активним ферментам, мед ще й знімає відчуття тривожності. Проводили експеримент вчені, як водиться, на гризунах. І ті мишки, що сиділи на дієті медовій, буквально за кілька днів обігнали за кмітливістю й активністю тих товаришок, яких годували звичайним кормом.

На другому місці – гречка! У ній більше всього заліза в легкозасвоюваній формі. Залізо необхідно мозку для концентрації уваги. Також багаті цим мікроелементом стиглі гранати, зелені яблука, чорний хліб (особливо бородинський). У яловичої або свинячої печінки теж є залізо, але засвоюється воно гірше.

На третьому – тверді сири. У них багато кальцію та амінокислоти триптофану. Кальцій підтримує активний стан нервових закінчень, що підвищує швидкість мислення. А триптофан допомагає мозку розслабитися, коли потрібно.

На четвертому – риба і морепродукти. У рибі, особливо жирних сортів (сьомзі, скумбрії, оселедця) багато Омега-3 ненасичених жирних кислот. Вони «розчиняють» холестерин і дозволяють судинам мозку довше перебувати в активному стані. Також в рибі багато фосфору, який теж важливий для пам’яті. А морепродукти (креветки, мідії, устриці) багаті цинком, який поліпшує обмінні процеси в центральній нервовій системі.

На п’ятому – імбир. Цей корінь містить речовину капсаїцин, який стимулює мозковий кровообіг навіть у самих дрібних судинах і знімає спазми.

За матеріалами: КП