Страхові компанії склали рейтинг найбільш аварійних авто 2010 року

Топ-10 марок авто за обсягом виплачених страховок очолили Mitsubishi, Daewoo (в основному – Daewoo Lanos), Skoda і Chery.

Експерти стверджують: висока збитковість цих марок залежить не тільки від частоти аварій, які трапилися з їхніми водіями у минулому році, але й від цілого ряду інших факторів. Це і вартість запчастин, кількість нормо-годин відновного ремонту, частота настання страхових випадків за участю такої марки і висока популярність таких автомобілів серед споживачів, пише “Дело”.

За минулий рік чорний список автомобілів дещо змінився. Так, в 2010-м такі марки як Daewoo, Hyundai і Chevrolet піднялися вгору за шкалою збитковості, потіснивши Citroen і Ford.

Начальник відділу добровільного страхування транспортних ризиків СК«Провідна» Юрій Фідасюк припускає, що вищезгадані марки автомобілів для населення є більш доступними, і тому стали інтенсивно використовуватися в якості таксі. Що стосується ВАЗів, то їх ремонт в більшості випадків власники проводять не на спеціалізованих СТО, а на універсальних, на яких розцінки набагато нижчі. І це вплинуло на їх збитковість.

Що стосується сегменту більш дорогих авто, таких як наприклад «японці» спортивного стилю і «паркетні» позашляховики (зокрема Mitsubishi і Mazda), то їх збитковість страховики схильні списувати на «характер»: спортивна підвіска, потужний мотор і так далі, підштовхує водіїв на порушення правил дорожнього руху.

Які марки авто люблять страховики

Mercedes очолив рейтинг автомобілів, які потребують від страхових компаній найменше виплат. До цього списку також увійшли Lexus, Toyota, BMW, Volvo, Volkswagen і Audi.

На думку експертів, низька збитковість цих авто безпосередньо пов’язана з їхньою ціною.Так як вартість їх висока, то й власники більш бережливіше їх експлуатують.

Втім, учасники ринку зізнаються, що охоче беруть на страхування не тільки «німців» і «японців», але й російські УАЗи, а також вантажівки, які також приносять мало збитків.

Рейтинг аварійності зав’язаний на вартість страховки

Рейтинг аварійності безпосередньо впливає на вартість страховки, так як на його підставі страхові андеррайтери розраховують тарифи. І якщо якась марка автомобіля за рік «піднімається» по сходах збитків вгору – для її власників, як правило, підвищують тарифи по КАСКО. І навпаки.

Найбільш збиткові марки автомобілів 2010 року

1. Mitsubishi

2. Daewoo

3. Skoda

4. Chery

5. Hyundai

6. Chevrolet

7. Honda

8. Ford

9. Citroen

10. ВАЗ

Найменш збиткові марки автомобілів 2010 року

1. Mercedes

2. Toyota

3. BMW

4. Lexus

5. Volvo

6. Volkswagen

7. Audi

8. Opel

9. Seat

10.Porsche