“Я не брав той телефон, я ніколи не був злодієм і не стану ним…” написав в передсмертіній записці школяр

Нещодавно в Житомирській області повісився 13-річний хлопець. Всі, хто його знав, однозначні у своїх висновках – працьовитий, товариський і улюбленець усього класу.

У хлопчини ніколи не було проблем з поведінкою, а в той день він штовхнув на перерві свою двоюрідну сестру. За це його викликали до директора. А через час з’ясувалося, що у класного керівника зник мобільний телефон. Незабаром апарат знайшли в портфелі тієї дівчини, яку штовхнув Андрій, і вона машинально сказала, що це напевно він вкрав і підкинув їй телефон.

“До мене приходять і кажуть: покажи портфель, сказали, що у мене крадений телефон. Я показала – і вони знайшли. Я кажу, не знаю, я його не брала, може, кажу, це Андрій підкинув? Я відразу, машинально, подумала на нього”, – говорить однокласника Юлія Сич.

Вчителька, якій належить телефон, говорить, що на школяра не кричала і ні в чому його не звинувачувала. Тільки, мовляв, провела виховну бесіду.

“Кажу, у нас неприємність в класі. Пропав ось телефон, добре, що його знайшли. Або Юля чи Андрій – хто з них цей телефон узяв, я не знаю. Кажу, він є, я більше ні до кого претензій не маю, і все. Тільки, кажу, довіра до вас у мене пропала, адже хтось займається нечесними справами. І на цьому крапка”, – пояснює класний керівник Віра Войтович.

Андрія знову викликали до директора і знову зробили кілька зауважень. А в кінці навчального тижня у щоденнику хлопця класний керівник попросила батьків прийти в понеділок в школу.

“Не думаю, що причина в телефоні. Був ще четвер, коли все було добре. У п’ятницю він був звичайний в школі. У спортзалі займався з дітьми, ми разом на автобусі їхали додому”, – згадує директор школи Світлана Сидорчук.

Однокласники Андрія помітили, що після виховної бесіди хлопець повернувся засмученим. Але потім вів себе як завжди. Своїм батькам хлопець нічого не розповів, а вони нічого не помітили. Кажуть – Андрій був у хорошому настрої, ввечері йому на телефон прийшло повідомлення, і хтось подзвонив. Хлопець зібрався і пішов.

“Йому хтось подзвонив. Він бігцем одягнувся і втік. Зайшов і говорить: пока дівчата. Ми йому: куди ти, Андрійко. Він відповів: потім дізнаєшся”, – каже сестра Андрія Марина Щирська.

“Він увійшов до хати, попросив у дівчат ручку, сів, щось написав, заплакав і вийшов”, – згадує мати хлопця Світлана Щирська.

Повішеного Андрія знайшли біля сараю, з кишені сина мати дістала передсмертну записку.

“У записці було написано: Вірі Миколаївні скажіть, що я не брав той телефон, я ніколи не був злодієм і не стану ним. І я не хочу, щоб ти за мене червоніла і тебе не повинні викликати”, – плаче мати хлопця Світлана Щирська.

Тепер батьки Андрія кажуть, що вчителі могли відразу їм розповісти про випадок з телефоном і не доводити сина до такого.

“Вчителі неправильно вчинили. Вони могли викликати батьків, а не мучити дитину. Притому, нам нічого не кажучи”, – говорить батько Олексій Щирський.

За фактом смерті школяра в міліції проводять перевірку. Основна версія суїциду: конфлікт з однолітками. Втім, правоохоронці не виключають, що Андрія могли довести до самогубства.

“Якщо в ході перевірки буде встановлено доведення даного хлопця до самогубства, буде порушено кримінальну справу за статтею 120 Кримінального кодексу України – доведення до самогубства. Санкції статті – обмеження або позбавлення волі до 3 років”, – пояснює виконувач обов’язків начальника слідства Червоноармійського РВ міліції Сергій Туровець.

За матеріалами: Кримінал.tv