Які продукти можна вживати навіть зіпсованими?

Всі ми знаємо, що цвіль – це погано. Що якщо з’їсти позеленілу булку чи ковбасу з душком, можна нарватися на серйозне отруєння, а все …

… що пахне кислятиною, потрібно терміново викидати у смітник.

І, тим не менш, багато хто не гребує ні пропахлою ковбасою, ні батонами з зеленими плямами, ні навіть кислою сметаною. Але живі ж і навіть здорові! Чому? Справа не в тому, що в одних у холодильнику виростає отруйна цвіль, а в інших – їстівна «благородна». Просто деякі продукти дійсно можна врятувати навіть за наявності ознак «плісняви», інші ж, навпаки, вживати, навіть зрізавши цвіль, ні в якому разі не можна.

Як же відрізнити одні від інших і як саме рятувати їжу від цвілі? Ось кілька рекомендацій, які дає американська Служба з нагляду за безпекою харчових продуктів (FSIS).

М’ясні продукти

Сосиски, варені ковбаси – викинути. Якщо невеликий білий наліт сам по собі не відлякує вас від улюбленої ковбаски, знайте: під ним може ховатися дещо страшніше простої цвілі. Наприклад, бактерії, які розмножуються набагато швидше названого грибка і до того ж не видно неозброєним оком. Причому просто видаливши білу плівку з поверхні продукту, від бактерій ви не позбудетеся. Так що краще не ризикувати і відправляти сосиски, що втратили товарний вигляд, у сміттєпровід.

Сиров’ялена ковбаса, в’ялене м’ясо – залишити. У найпоширеніший сорт сиров’ялені ковбаси – салямі – цвіль додається спочатку, для додання особливого смаку та аромату. Так що невеликий шар білястого нальоту для цієї ковбаси – абсолютно нормальне явище. Те ж стосується домашнього в’яленого м’яса, шинки і т.п. Правда, з них наліт краще все-таки прибирати – а інше можна спокійно класти на бутерброди.

Бекон – викинути. Бекон піддається мінімальній обробці, а тому зберігає дуже багато вологи, яку цвіль обожнює. Якщо грибок з’явився на видимій частині м’яса, швидше за все, він «проїв його» і всередині, а значить їсти його не можна.

Шинка, карбонад, корейка – викинути. Деякі сорти шинки практично не піддаються грибку з-за високого вмісту солі (він же, до речі, рятує їх від бактеріального зараження). Але все ж, окремі види цвілі цілком затишно почуваються і в такому несприятливому середовищі, тим більше, що подібні продукти відрізняються цілком придатною для цього вологістю. Мораль така: шинка може лежати в холодильнику дуже довго, але вже якщо на ній з’явилися хоч найменші ознаки цвілі, їй пора відправляти у відро для сміття.

Молочні продукти

Тверді сири – залишити. З чеддера або пармезану цвіль треба зрізати разом c сантиметровим шаром сиру – шкода, звичайно, але це, в будь-якому випадку, краще, ніж викидати відразу весь шматок. Причому після операції з видалення сир треба обов’язково упакувати в новий шар харчової плівки (свіжий папір, пакет тощо) і ретельно вимити ніж і обробну дошку, щоб не занести спори цвілі на інші продукти.

Сири з цвіллю – питання спірне. М’які сири, на зразок брі і камамбера, краще викидати відразу. Благо, відрізнити на них благородну цвіль від отруйної дуже легко – і за кольором, і за фактурою.

А ось більш тверді сорти (горгонзола, наприклад) ще можна врятувати. Виріжте плямочку цвілі з поверхні сиру – і насолоджуйтеся тільки тим грибком, який був підсаджений туди виробником.

Сирні нарізки, тертий сир, сир для бургерів – викинути. Порційний сир для бургерів як правило робиться з м’яких сортів з високим вмістом вологи, а значить цвіль легко забирається в саме його «нутро». Що стосується нарізаних і тертих сирів, незалежно від сорту, грибок легко перебирається з одного шматочка на інший, і якщо білий наліт видно на одному шматочку, його відсутність на іншому ще ні про що не говорить. Не ризикуйте і позбудьтеся від всієї упаковки.

Йогурт, сир, сметана – викинути. М’які і вологі – ці продукти є найлегшою здобиччю для цвілі, яка поширюється в них за лічені години. Навіть невелика зелена плямочка говорить про те, що з усією баночкою доведеться розпрощатися.

Гарячі страви

Запіканки – викинути. Як і у випадку з йогуртом, цвіль на поверхні такої страви може бути тільки верхівкою айсбергу. Навіть якщо ваша запіканка «зібрана» з декількох продуктів (наприклад, знизу шар картоплі, далі м’ясо, а потім овочі і соус), не намагайтеся врятувати ні один з них. Тісний контакт і висока вологість роблять зараження практично неминучим.

Макарони – викинути. По суті макарони представляють із себе борошно, зліплене яйцями і вимочене у воді. Що може бути краще для голодного до вологи грибка? Причому він може ховатися усередині тіста, навіть не з’являючись на його поверхні, а єдиним знаком зіпсованості буде запах. Загалом, побачили і почули цвіль – геть всю каструлю, і не забудьте видерти її гарненько.

Страви з м’яса і птиці – викинути. Шар цвілі знову ж таки може говорити про наявність бактерій, які плодяться в м’ясі набагато швидше самого грибка. А вже вони-то загрожують набагато гіршим харчовим отруєнням або кишковими інфекціями – так що, як би не було шкода курочку гриль, – здоров’я все-таки дорожче.

Фрукти, овочі та іже з ними

М’які фрукти, овочі, ягоди – викинути. Звичайно, мисливців на підгнилу полуничку знайдеться мало. Але ось, скажімо, апельсин чи банан, у якого цвіль «сидить» тільки на шкірці – можна його їсти чи ні? Краще не варто. Тому що грибок може бути і всередині м’якоті фрукта, де його не видно, але це не означає, що його немає.

Тверді фрукти і овочі – залишити. З морквою, капустою або, наприклад, солодким перцем, цвілі впоратися вже не так легко – занадто жорстко і сухо. Зріжте зіпсований ділянку і сміливо вживайте залишики в їжу.

Горіхи, крупи, бобові – викинути. На горіхах, а особливо на арахісі, любить рости один з найбільш отруйних видів цвілі. Причому незважаючи на видиму фортецю цього продукту, консистенція його, насправді, дуже м’яка – за рахунок високого вмісту рослинних жирів. Загалом, грибок може ховатися і всередині горішків, здорових на вигляд.

Варення і джем – викинути. Фруктові консерви, завдяки вмісту лимонної кислоти або інших консервантів, як правило, надійно захищені від хвороботворних бактерій. Але ось цвіль до цих речовин зовсім не так сприйнятлива, тому може з легкістю дістатися до ваших ласощів і, як і в будь-якому іншому м’якому продукті, пошириться там швидко і непомітно.

Випічка, хліб

Викинути. Хлібобулочні вироби пліснявіють швидше за все, при цьому грибок може навіть не мати ніяких зовнішніх проявів. Якщо зелені плями з’явилися на одній половині батона, не намагайтеся зрізати скоринку або використовувати другу половину: цвіль є і там, просто ви її не бачите.

За матеріалами: from-ua.com