Житомирські одинадцятикласники закінчать навчання на 10 днів раніше інших школярів

Учні 11-х класів у цьому році закінчать навчання на 10 днів раніше інших школярів. А школи не зможуть вибирати посібники для проведення іспитів на свій розсуд.

Міністерство освіти і науки України розіслало регіональним управлінням освіти, інститутам післядипломної педагогічної освіти та школам лист, в якому йде мова про особливості закінчення шкільного року. Тобто, про нововведення, що стосуються підготовки та проведення іспитів. Насправді документ «Про порядок завершення навчального року та проведення державної підсумкової атестації у загальноосвітніх навчальних закладах у 2010/2011 навчальному році» був підписаний напередодні нового року. Однак у ньому не було переліку збірників із завданнями для іспитів.

Саме цей пункт став одним з найцікавіших в листах, які нещодавно отримали українські школи і чиновники від освіти. Ще в минулому році МОН зазначало: «Для проведення державної підсумкової атестації Міністерство освіти і науки підготувало і затвердило білети і збірники завдань відповідно до діючих навчальних програм». Далі в листі було зазначено, що список посібників буде надано пізніше, проте особливо наголошувалося: рішення про використання того чи іншого збірника завдань приймає загальноосвітній навчальний заклад. У цьому році МОН просто сухо відзначило, що перелік збірників буде надано додатково. А в додаток до листа чітко вказало книги (одна на дисципліну), завдання з яких вже на початку літа доведеться вирішувати українським школярам. До речі, якщо вірити документу, всі книги повинні бути видані суворо одним видавництвом «Основа» вже цього року. Правда, на сайті самої «Основи» про книжки поки нічого не чутно, так що невідомо, в яку суму виллється вчителям і батькам покупка такого збірника.

Втім, у новому документі, в порівнянні з торішнім, є ще кілька нововведень. Одна з найпомітніших – різний час закінчення навчального року для учнів 1-10-х класів та випускників. Так, якщо минулого року всі школярі України закінчували вчитися 27 травня, то в цьому році заняття для школярів 1-10-х класів завершаться 26 травня, а для одинадцятикласників – 18 травня. Правда, прощатися зі школою всі учні будуть одноразово – 27 травня. Саме тоді у всій країні повинно пройти свято «Останнього дзвоника».

Кількість предметів, за якими складають іспити школярі, з минулого року не змінилася, але майже всі вони тепер здаються письмово. Випускники 4-х класів з 16 по 20 травня демонструватимуть свої пізнання в українській мові і читанні (мова навчання), а також математики. Дев’ятикласникам з 31 травня по 18 червня доведеться здати іспити відразу з 5 предметів: української мови, математики, географії, біології, а також іноземної мови чи іншого гуманітарного предмету, обраного самою школою. Диктант всі школярі 9-х класів в Україні сядуть писати 31 травня. Одинадцятикласники з 20 по 26 травня складатимуть обов’язкові іспити з української мови (переказ), історії України або математики (для учнів класом з профільним навчанням – профільний предмет), а також предмету на вибір.

Як і раніше, призери олімпіад і конкурсів можуть не здавати іспити з тієї дисципліни, в якій стали переможцями. Їм просто поставлять 12 балів в атестат. До речі, зультати шкільних іспитів (оцінювати результати будуть за 12-бальною шкалою) будуть вперше враховуватися при визначенні середнього балу атестату. Цей бал стане своєрідним бонусом – при вступі до вузу його додадуть до балів, зазначених у сертифікаті про проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Так що, незважаючи на всі розмови про можливу корупцію відносно виставлення оцінок, готуватися до іспитів потрібно починати вже сьогодні, пишуть Коментарі.