“Житомирводоканал” передадуть російській компанії?

4 лютого 2011 року за участю голови облдержадміністрації Сергія Рижука відбулася нарада, на якій обговорено стан та перспективи розвитку комунального підприємства «Житомирводоканал», а також розглянуто пропозиції щодо передачі у концесію комунального підприємства «Житомирводоканал» компанії «Науково-дослідний інститут комунального водопостачання та очистки води» (Росія).

Представники російської компанії запропонували взяти у концесію комунальне підприємство «Житомирводоканал» згідно чинного законодавства, тобто на конкурсній основі. Зазначена компанія на даний час співпрацює з органами місцевого самоврядування міст Краматорськ та Артемівськ Донецької області, з якими уже підписані угоди концесії.

За словами Сергія Миколайовича, основною причиною, яка зумовила розгляд пропозицій щодо передачі у концесію КП «Житомирводоканал», є незадовільний фінансовий стан підприємства: у 2008 ріці збиток підприємства склав 4,1 млн. грн., 2009 рік – відповідно 3,1 млн. грн., 2010 рік – 11,9 млн. грн. Тобто, лише за останній рік він зріс на 8,7 млн. грн. З такими показниками, ясна річ, надавати якісну воду споживачам неможливо.

Наразі щорічне використання води для потреб міста становить 36 млн. м3. Основним джерелом постачання питної води є водосховище «Відсічне» на річці Тетерів, побудоване у 1976 році, з об’ємом води 17 млн. м3, яке за час існування замулилось і потребує реконструкції та 80 млн. грн.

Потребує реконструкції та заміни основне технологічне обладнання, яке вичерпало свій технічний ресурс, особливо зовнішні інженерні мережі. У зв’язку зі зношеністю обланання та мереж населення незадоволене якістю наданих послуг. Пориви мереж призводять до пошкодження дорожнього покриття, яке постійно необхідно відновлювати.

Такий стан справ змушує облдержадміністрацію та органи місцевого самоврядування розглядати всі можливі шляхи з метою позитивного вирішення порушеного питання, зазначив Сергій Рижук.

Компанія «Науково-дослідний інститут комунального водопостачання та очистки води» (Росія) зобов’язується взяти на себе весь комплекс робіт з водопостачання та водовідведення м. Житомира. З метою вивчення досвіду запланована поїздка представників міськвиконкому, КП «Житомирводоканал» і головного управління житлово-комунального господарства та енергозбереження облдержадміністрації до міста Артемівська. Про зустріч є попередня домовленість із КП «Артемівськводоканал».

Прес-служба Житомирської облдержадміністрації

Репортер Житомира