Де взяти гроші на свою справу

Багато хто з нас мріє мати свій бізнес. У багатьох навіть є боязкі ідеї як можна, якщо не озолотитися, то хоча б прогодувати себе і свою сім’ю. Але, на жаль, у більшості українців ідеї залишаються нереалізованими, часто через відсутність стартового капіталу, адже не кожну ідею можна розкрутити з нуля. Довідаймося, де можна знайти гроші для старту невеликого власної справи, на яке, як правило, досить 50-100 тис. грн., а іноді й менше.

В БАНКУ ПОТРІБНО ХИТРУВАТИ

Більшість підприємців, які не мають стартового капіталу, в першу чергу, звертаються за ним у банк. Але, на жаль, отримати кредит в банку під новий бізнес-проект, навіть дуже цікавий і перспективний, неможливо: на старт своєї справи фінустанови грошей не дають. «При видачі кредитів банки спираються на історію роботи бізнесу клієнта і на цій підставі роблять висновок про ризикованість видачі кредиту. Але у нового бізнесу такої історії немає і адекватно оцінити ризики неповернення кредиту неможливо», – говорить начальник управління розвитку продуктів малого бізнесу банку «Фінанси і Кредит» Віталій Синенко.

Так що отримати кредит в банку можна тільки після певного терміну успішної роботи офіційно зареєстрованого бізнесу. В одних банках це можливо вже через 6-9 місяців після початку роботи, в інших – через рік-два. «Цей термін необхідний, щоб можна було проаналізувати успішність ведення бізнесу: наскільки стабільні доходи, зв’язки з постачальниками і покупцями і т. д.», – говорить директор департаменту маркетингу корпоративного бізнесу «VAВ Банку» Наталія Лаврик.

Але навіть після закінчення року, після старту вашого бізнесу не варто розраховувати позичити в банку більші гроші. Керівник напрямку з розвитку МСБ «VAВ Банку» Антон Новосельцев розповів, що для «знайомства» з новим позичальником банк, швидше за все, буде пропонувати короткострокове кредитування, зокрема на поповнення оборотних коштів. Зазвичай це поновлювані кредитні лінії – схоже на кредитну картку: повернув весь борг або його частину і знову можеш залізати в кредит. Залежно від особливостей бізнесу і фінансового стану ставка по таких кредитах буде від 16 до 25% річних у гривні.

ВИХІД Є. Але отримати в банку кредит на початок своєї справи все ж таки можна, трохи схитрувавши. «Якщо в сім’ї хтось один є звичайним найманим працівником і може підтвердити свою платоспроможність довідкою про зарплату, він може оформити на себе споживчий кредит із заставою або без нього (без застави банки сьогодні дають до 150 тис. грн. – авт.). Отримані гроші можна вкласти в бізнес. Однак офіційному позичальникові доведеться продовжувати працювати за наймом або поєднувати як мінімум до того часу, поки створений другим членом сім’ї бізнес не буде приносити достатньо доходів для погашення кредиту і задоволення всіх потреб сім’ї », – порадив Віталій Синенко. Зрозуміло, що сума такого кредиту буде не дуже велика. А в майбутньому бізнес, організований на ці кредитні гроші, вже буде мати історію, і шансів на отримання більш великого кредиту буде набагато більше.

У ІНВЕСТОРА – ДОРОГО

Отримати кредит у банку, як ви зрозуміли, не так вже й просто. Але за грошима в борг на стартовий капітал можна звертатися не тільки до банку, але і до приватних інвесторів.

КРЕДИТ У ПРИВАТНИКА. Нині інтернет (форуми і сайти з безкоштовними оголошеннями) рясніють привабливими обіцянками: «Дам гроші в борг». Зайняти у таких приватників досить просто – обумовлюєте умови, підписуєте договір позики і отримуєте гроші. Але в цьому процесі є чимало «але». «По-перше, позики у приватних осіб – дороге задоволення. Зазвичай це коштує 2,5-5% на місяць, тобто 30-60% річних у валюті – такі позики зазвичай оформляються у доларах. По-друге, під чесне слово приватники грошей не дають – заставою виступає нерухомість боржника. Причому мова йде не про класичну заставу як в банку, а про більш хитру схему переписування квартири на кредитора. По-третє, у разі неповернення кредиту до суду ніхто не звертатиметься. Питання будуть вирішувати по-іншому», – попереджає Віталій Синенко.

БАГАТИЙ ДЯДЯ АБО ФОНД. Нерідко в тих самих оголошеннях «дам гроші в борг» є приписка «пайова участь у бізнесі». Тобто подібні інвестори готові давати гроші за частку в бізнесі. Але будьте готові до того, що гроші теж можуть на перших порах оформлятися під заставу, та й частку інвестор попросить немаленьку (до 70%). До того ж на правах співвласника інвестор матиме право втручатися у ваш бізнес. Правда, далеко не завжди інвестори, за якими закріпилася назва бізнес-ангели, ведуть себе по-ангельськи. Буває, підприємцям вдається знайти вихід на великого бізнесмена або венчурний фонд (це щось на зразок пайового інвестфонду, куди вкладають гроші для заробітку на фондовому ринку, тільки венчурні вкладають гроші в більш ризикові цінні папери і нові бізнес-проекти, які можуть принести великий прибуток ). Це реальна можливість стартанути свій бізнес, але й тут не все так просто. «Залучення інвестора – дуже складний процес. Потрібно написати реальний бізнес-план, знайти інвестора, якому він сподобається. При цьому доведеться віддавати інвестору не менше 70% прибутку в перші роки роботи, а потім, швидше за все, потрібно буде викуповувати його частку, на що, швидше за все, доведеться брати кредит у банку. Ну а якщо інвестору бізнес сподобається так, що він захоче стати його одноосібним власником, то він це зробить, тому що має більші можливості, і можна залишитися ні з чим», – говорить Віталій Синенко.

КАПІТАЛ З ТЕЛЕВІЗОРА

Знайти можливість зустрітися з гідним приватним інвестором не так вже й просто. Один з варіантів, як не дивно, – телебачення. На каналі ICTV кілька років поспіль йшла програма «Акули бізнесу», а наприкінці 2010-початку 2011 року показали проект «Українська мрія». «На цьому проекті ми виступили посередником, запропонувавши учасникам програми майданчик для презентації ідей інвесторам – відомим українським бізнесменам-мільйонерам. Вони висловили свою думку про ідеї, оцінили їх, зробили свої критичні зауваження та дали поради. У ідеї, що сподобалися інвесторам, вони погодилися вкласти гроші », – коротко розповіла про суть проекту «Українська мрія» його продюсер Оксана Соколова. У числі переможців опинилися проекти зі створення та розвитку невеликої автомайстерні, дитячої ігрової кімнати в торговому центрі, розширення невеликого магазину до супермаркету в сільській місцевості, відкриття магазину з продажу тканин і фурнітури, а також створення мережі автоматів з продажу бутербродів. «Моя ідея ненова. Вже сьогодні в Україні можна зустріти подібні автомати, які продають шоколадні батончики, напої і навіть DVD-диски. Я запропонував продавати в них бутерброди, а також салати і воду і встановлювати в лікарнях, бізнес-центрах, держустановах, підприємствах », – розповів один із переможців проекту, підприємець із Дніпропетровська Станіслав Ніколенко. Він отримав від інвесторів проекту стартовий капітал у 300 тис. грн. Інші переможці отримали від 10 до 600 тис. грн. Участь у таких шоу – відмінна можливість, але варто розуміти, що це не лотерея, а перемога в такому шоу не означає зірвати джекпот. Інвестори не дарували гроші, а вкладали їх, при чому активно торгуючись за свою частку в справі. Наприклад, Станіслав Ніколенко буде володіти бізнесом навпіл з інвесторами. Іншим підприємцям довелося погоджуватися і на менші частки, іноді всього на 30%, а 70% відходило до інвестора. Правда, деякі учасники, чиї проекти не перемогли і не вимагали серйозних вливань (до 50-100 тис. грн.), отримали гроші в кредит.

Чи буде продовження проекту в цьому році, Оксана Соколова поки не знає, але не виключила цього, оскільки за її словами, до проекту виявили інтерес безліч не тільки підприємців, але і потенційних інвесторів.

ВІД ДЕРЖАВИ: ПОСІБНИК ОПТОМ І КОНКУРС БІЗНЕС-ПЛАНІВ

Загальновідомо, що малому бізнесу держава не допомагає стати на ноги, а часом, навпаки, заважає. Але певні гроші на старт свого бізнесу від держави отримати можна.

У СЛУЖБІ ЗАЙНЯТОСТІ. Ті, хто був звільнений з попереднього місця роботи за скороченням або за згодою сторін, мають право на отримання протягом року допомоги по безробіттю. Як розповіли нам у Державному центрі зайнятості, якщо безробітний протягом місяця не може знайти роботу за профілем, то допомогу можна перетворити на одноразову виплату для організації своєї справи. Для цього потрібно подати до центру зайнятості заяву та захистити свій бізнес-план.

Розмір одноразової виплати залежить від розміру допомоги, а він – від офіційної зарплати на останньому місці роботи і рядок страхового стажу (періоду, коли з вашої зарплати робилися відрахування до фондів соцстраху). Крім одноразових виплат у центрах зайнятості також допомагають словом: готують безробітних до ведення своєї справи, а також допомагають у його реєстрації.

Цікаво, що, зі слів працівників Держцентру зайнятості, такі одноразові виплати та допомогу в організації користуються чималою популярністю і є багато прикладів, коли безробітні на ці скромні гроші дійсно починали свою невелику справу. Так, Галина Баранцева з Лисичанська втратила роботу ще в 2004 році після 20 років роботи перукарем. Тоді їй було 47 років. «Отримавши у центрі зайнятості грошову допомогу, ми з родиною орендували приміщення, купили інструменти, зробили ремонт і відкрили перукарню, в якій я повноправна господиня вже 6 років. А ще я дала роботу трьом колишнім колегам», – каже Галина.

55-річна Наталя Білик із Вінниці на одноразову виплату купила тестомесильную машину і почала сімейний бізнес – ліпить вареники і пельмені. Серед її клієнтів, в основному, сусіди, хоча такий бізнес можна зорієнтувати і на кафе, ресторани. А 46-річна Вікторія Міщук в 2010 році відкрила невелику фотостудію, де робить термінове фото на документи. А до цього працювала головбухом, але власник фірми зменшив зарплату, і Вікторія звільнилася за погодженням сторін. На одноразову виплату купила фотоапарат, фотопринтер і фотопапір, а світлове обладнання взяла у знайомих.

КОНКУРСИ БІЗНЕС-ПРОЕКТІВ. Улюблена тема розмов чиновників про підтримку підприємців – конкурси бізнес-проектів з пільговими кредитами. У 2010 році Держкомітет з питань регуляторної політики та підприємництва таки проводив подібний конкурс. Як розповіла нам прес-секретар комітету Юлія Лаврісюк, його переможцям передбачалося видавати кредити на 50-250 тис. грн. на строк до 3-х років під пільгові відсотки (облікова ставка + 1,5%, тобто 9,25% річних) за рахунок держбюджету. На ці цілі повинні були виділити близько 15 млн грн. Однак через затримку з прийняттям бюджету на 2010 рік (його прийняли лише в квітні того ж 2010-го) і тяганини з документами його переможці так і не отримали грошей.

За словами Юлії Лаврісюк, в цьому році планується проведення аналогічного конкурсу, і відповідні відомства вже готують постанову про його проведення. Умови конкурсу поки не відомі, але переможцям обіцяють кредитів на 20,3 млн грн. Подробиці прийдешнього конкурсу потрібно буде з’ясувати через місяць-два в Українському фонді підтримки підприємництва чи в Міністерстві економіки, так як Держкомпідприємництва ліквідується за указом президента, пише Сегодня.