На Житомирщині міліція спільно з СБУ перевірила усіх іноземних студентів

У 5 найбільш престижних ВУЗах Житомирщини, що мають ліцензії на провадження відповідної освітньої діяльності, сьогодні навчається 50 студентів-іноземців з Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Китаю, Киргизії, Молдови, Придністров’я та Російської Федерації.

Звичайно, кожен із цих півсотні молодих людей мав свої мотиви, аби здобути освіту в українському ВУЗі. Однак, певно, їх всіх об’єднувало переконання у доступності освітніх послуг та конкурентоспроможності серед кандидатів на робочі місця після отримання диплому. Популярністю серед громадян інших держав користується факультети інженерії, інформаційно-комп’ютерних технологій, радіотехніки та зв’язку, фінансово-економічні, філологічний та видавничої справи.

Упродовж лютого працівники міліції спільно з представниками Управління СБУ в області та Житомирським прикордонним загоном перевіряли вищі навчальні заклади області, які займаються освітньої підготовкою іноземців, щодо дотримання ними чинного законодавства держави. Зокрема, були вивчені особові справи цієї категорії студентів на предмет наявності в них усіх необхідних документів для вступу та проведено звірку безпосередньої присутності закордонних слухачів, зарахованих до ВУЗу у 2010 році.

Не дивлячись на порівняно не велику кількість студентів-іноземців на Житомирщині (загалом у державі їх понад 44 тисяч), порушення працівниками міліції все ж зафіксовані. Вони пов’язані, у першу чергу, із своєчасною, а точніше несвоєчасною, реєстрацією закордонних гостей. Відповідати за порушення встановленого порядку доводиться як самим студентам, так і відповідальним особам університетів, до яких вони зараховані. Відповідні статті Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають накладення штрафних санкцій.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області