Польська громада продовжує наполягати на увіковічненні у Житомирі польського політичного діяча часів Пілсудського Ігнація Яна Падеревського

В Житомирській міській раді відбулася зустріч керівників міста з представниками польської громади, яка у Житомирі є однією з найчисельніших.

Під час зустрічі обговорювались питання налагодження дружніх українсько-польських стосунків. 2011 рік Польщею оголошено роком України під час відзначення Всесвітнього дня полонії за кордоном. 6-7 травня урочистості з нагоди цього свята відбудуться у Вінниці та Бердичеві, на які вже запрошені представники влади та громадськості Житомирщини.

Міська влада підтримала пропозиції та ініціативи польської сторони. Цвинтар у Житомирі є одним із чотирьох найбільших польських кладовищ у світі. За ініціативою Почесного консульства у Житомирі пропонується надати йому статус історичної пам’ятки культури, інформує прес-служба Житомирської міської ради.

Важливим для польської громади залишається увіковічнення пам’яті відомого польського музиканта, державного та громадського діяча Ігнація Яна Падеревського. Виставку з історії його життя та діяльності було розгорнуто у Житомирі та у Варшаві наприкінці 2010 року. На разі з метою вшанування імені та пам’яті про житомирський період його життя польська громада виготовила меморіальну дошку.

Нагадаємо, зовсім нещодавно, а саме 10 лютого виконавчий комітет Житомирської міської ради одноголосно відмовився назвати одну із вулиць Житомира на честь польського державного діяча часів Пілсудського – Ігнація Яна Падеревського, який брав активну участь у боротьбі проти Української Держави у 1919 році. Тоді активний протест проти цього рішення висловили представники ВО “Свобода”.

Представники цієї політичної сили розповсюдили серед членів виконкому своє звернення із закликом не ображати почуття українців та утриматися від вшанування особи, яка причетна до боротьби проти української Держави та окупації Галичини, Волині та Полісся.