В Європі поштові марки замінять СМС-ками

Принцип дії в обох випадках досить простий: необхідно відправити СМС на спеціальний короткий номер і отримати у відповідь код, який потім потрібно написати на конверті.

За словами керівника відділу по роботі з приватними клієнтами Post Danmark Хенріка Ларсена, нова система буде введена 1 квітня. Вартість поштових СМС складе 8 крон (1,1 євро) за лист вагою до 50 г – без урахування вартості самого повідомлення, яку стягує мобільний оператор.

Працівники пошти перевірять код на конверті на предмет відповідності переліку діючих кодів. Спочатку така операція буде здійснюватися за допомогою ручного сканування, а трохи пізніше планується використання машинної праці.

Хенрік Ларсен пояснює, що поштова служба Данії надихалась аналогічною системою, введеною в Німеччині в 2008 році.

Шведська пошта також має намір змінити марки на СМС, хоча з терміном введення нового сервісу поки не визначилася; під питанням поки і розцінки. Як заявляє голова відділу з маркетингу та розвитку Андерс Есберг, нову послугу введуть не раніше літа, і на підвищенні поштових тарифів це не позначиться. Система буде діяти для всіх категорій листів, а також легких посилок вагою до 2 кг.

В обох країнах вважають, що повністю поштові марки не будуть витіснені – інновація просто допоможе оплатити поштові збори в будь-якому місці і в будь-який час, пише Компьюлента.