Маловідомі факти про життя космонавтів на орбіті

1. Майже кожен астронавт відчуває космічну хворобу. До того ж, симптоми включають в себе головні болі та проблеми в русі кінцівок.

2. І це тільки найменші проблеми. У невагомості будь-яка рідина піднімається вгору, викликаючи тим самим закупорку носового каналу та набряк обличчя; кістки втрачають кальцій, з’являється ниркова недостатність; м’язи атрофуються, сповільнюючи роботу кишечника і пришвидчуючи серцебиття.

3. Щонайменше, ви будете відчувати набряклість, виникнуть проблеми з кишечником, і навіть станете вище: з-за зниженого тиску, який впливає на хребет в невагомості, більшість космічних туристів підростають в середньому на два дюйми.

4. У лабораторних щурів, які були відправлені в космос в період вагітності, коли внутрішнє вухо плоду знаходиться в стадії розвитку, народилося потомство з проблемами вестибулярного апарату.

5. Але жодна людина поки що не була зачата в космосі, тому ми можемо тільки припускати.

6. Ось як воно є насправді: дослідження, проведене в 2001 році, показало, що астронавти, які хропіли на Землі, позбулися від хропіння в космосі.

7. Астронавти сплять менш міцно. 16 сходів сонця за день служать головною причиною порушення їх циркадного ритму.

8. На початку робочого дня на космічному кораблі, контролююча інстанція в Houston будить астронавтів музикою, яка зазвичай вибирається індивідуально. На інтернаціональній космічної станції команда прокидається по будильнику.

9. Якщо ви коли-небудь будете піддані безповітряному простору космосу без спеціального захисного костюма, не затримуйте дихання: раптове зниження тиску призведе до розриву легенів.

10. Крім того, волога, що міститься на язику, в носовій порожнині і очах випарується. Це фактично відбулося в 1965 році, коли космічний костюм підвів під час експерименту, проведеного НАСА, і чоловік був змушений перебувати без повітря протягом 15 секунд.

11. Хоча, ви не вибухнете, як це буває в голлівудських фільмах. Недолік кисню в крові – ось, що дійсно може вбити людину, але щоб подібне сталося повинно пройти близько 2 хвилин.

12. Ще дещо про вибухи: Virgin Galactic, компанія Річарда Бренсона з космічного туризму, що за наявними даними забороняє відправлятися в космос жінкам, які мають грудні імплантати, з огляду на те, що в космосі вони можуть лопнути.

13. John Glenn мав певні труднощі з ковтанням їжі, але зовсім не через невагомість. Перші астронавти покладалися на алюмінієві тюбики з їжею і дегідрованну (у формі порошку, сухофрукти тощо) їжу.

14. На сьогоднішній момент астронавти можуть солити, перчити свою їжу – у формі рідини. Так як висипані крупинки почнуть рухатися в безповітряному просторі, викликаючи ускладнення дихання.

15. Ці повітряні клапани на космічному кораблі і на міжнародній космічній станції служать якимсь «бюро знахідок», поглинаючи все, що знаходиться на поверхні.

16. Туалет космічного корабля вимагає того, щоб астронавти знаходилися строго в так званій мертвій точці сидіння. Макет туалету космічного корабля в повну величину з вбудованою камерою використовується для того, щоб продемонструвати, як правильно ним користуватися.

17. НАСА спробувала вбудувати вбиральню в їх скафандри – презерватив, який прикріплювався до міхура для чоловіків, і модель гінекологічної вставки для жінок, але від даних ідей згодом відмовилися.

18. Повернувшись на Землю, астронавти говорять про те, що неймовірно важко пересувати руками і ногами відразу після приземлення, це одна з причин, чому вони називають приземлення «другим народженням».

19. Але деякі космонавти кажуть, що найскладніше – це знову пристосуватися до життя на Землі: до того, що коли ви кидаєте що-небудь, воно все-таки падає.

20. Може краще залишитися там, у космосі? 18 людей загинуло під час проведення космічних місій, але ні в якому разі не в самому космосі – завжди на шляху вгору або вниз.

За матеріалами: Обозреватель