У Житомирі проходять гастролі Рівненського академічного українського музично-драматичного театру

У Житомирських театралів знову свято! В Житомирі гастролює Рівненський академічний український музично-драматичний театр.

Учора на сцені Житомирського обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги з великим успіхом пройшла вистава «Калігула» за п’єсою Альбера Камю.

Сам Камю – дуже специфічний автор. Французький письменник і філософ, представник екзистенціалізму, Альбер Камю отримав ім’я «Совість Заходу». Він лауреат Нобелівської премії з літератури 1957 року. Як яскравий представник екзистенціалізму, хоча сам Камю заперечував це, він вважав єдиним засобом боротьби з абсурдом визнання його данності. Щоб зрозуміти, що змушує людину робити безглузду роботу, писав він, треба уявити собі його щасливим. Багато героїв Камю приходять до схожого стану душі під впливом обставин (загроза життю, смерть близьких, конфлікт з власною совістю і т. д.), але їхні подальші долі різні. Вищим втіленням абсурду, за Камю, є різноманітні спроби насильницького поліпшення суспільства – фашизм, сталінізм і тому подібне. Будучи гуманістом і антиавторитарним соціалістом, він вважав, що боротьба з насильством і несправедливістю «їхніми ж методами» можуть породити тільки ще більші насильство і несправедливість. І в п’єсі «Калігула», яка заявлена як «абсурдна трагедія», ця думка виведена найбільш яскраво.

Сама постановка спектаклю незвичайна. Костюми дійових осіб, не тільки не відповідають тимчасовим кордонам дії, а й взяті з різних епох. Такий підхід добре підкреслює неоднозначну сюжетну лінію вистави. І цей ризикований режисерський хід повністю виправдав себе. Те, що побачили вчора Житомирські глядачі на сцені, заворожує і захоплює.

Перед початком вистави відбулася прес-конференція для журналістів, на якій директору і одночасно художньому керівникові Рівненського академічного українського музично-драматичного театру були задані дуже провокаційні запитання про те, що ж побачать на сцені глядачі. Адже п’єса Альбера Камю не тільки складна, але й містить у собі досить різкі сцени: елементи садизму, насильства і т.д. Проте режисер-постановник вистави Сергій Павлюк вдало вирішив цю проблему, не уникаючи її, але і не приводячи глядача в хворобливо шоковий стан.

Важко передати те, що потрібно просто побачити, тому що неможливо описати простими словами захоплюючу акторську гру, приголомшливі по своїй пишноті декорації і прекрасне світлове оформлення сцени. Житомиряни побачили майстерну гру акторів: виконавця ролі Калігули – заслуженого артиста України Андрія Куделі, Гелікону – Станіслава Лозовського і всього акторського складу трупи. У виставі навіть брала участь жива собака, яка вела себе на сцені як справжня актриса.

Рівненський театр уже бував кілька разів в Житомирі і завжди з великим успіхом. Гастролі театру продовжаться сьогодні. О 19 годині на сцені Житомирського обласного театру буде дано виставу «Суперники». Це незвичайна історія кохання під час Другої світової війни за п’єсою білоруського драматурга Миколи Манохіна. Історія кохання, яка спалахнула в глухому Поліському селі під час окупації і не могла не мати трагічного завершення, як і сама війна.

Запрошуємо всіх Житомирян обов’язково відвідати сьогодні театр.


Під час прес-конференції


Сцени зі спектаклю


Привітання після спектаклю


Колективне фото після спектаклю


На фото:
директор Житомирського обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Наталія Ростова,
директор і художній керівнику Рівненського академічного українського музично-драматичного театру Володимир Петрів,
художній керівник Житомирського обласного музично-драматичного театру ім. І. Кочерги Наталія Тимошкіна,
доктор філологічних наук, професор Олександр Чирков

За матеріалами: RTA-plus