Усім, хто захищав небо над Житомиром – вічна шана, слава і пам’ять

Льотчикам другої повітяної армії, які захищали небо над Житомиром від ворожих повітряних сил, а також усім льотчикам усіх армій, які героїчно боролися за звільнення нашої батьківщини від німецько-фашиських військ у далекому 41-45-х роках сьогодні у Житомирі віддали шану.

Вони, володарі неба, забезпечували просування військ, здійснювали розвідувальні операції, брали участь у повітряних боях, бомбардували і знищували ворожі об’єкти. У Житомирі на їх честь з нагоди 30-річчя великої перемоги збудували сквер у мальовничому куточку на схилі річки Кам’янка неподалік від Монументу Слави. В народі про це місце кажуть так: “Це той парк, де самольот стоїть”.

До останнього часу це прекрасне монументальне місце певною категорією житомирян було перетворено у справжній “бомжатнік”. Там часто збиралися наркомани, та інші соціально-деградовані особистості. Саме тому сквер рідко відвідували ті житомиряни, які за покликом душі бажали віддати шану льотчикам-визволителям Житомира.

Цього року сквер прибрали. Він, у прямому сенсі цього слова, блищить. Провели освітлення. Одне з підприємств встановило на фюзеляжі та крилах літака світлодіодні ліхтарі – тепер літак буде світитися у темноті і складатиметься враження, що він, справді, летить. Летить мирним польотом над мирним небом, символізуючи увесь героїчний подвиг тих людей, які це мирне небо забезпечили.

Репортер Житомира бачив, як сьогодні зранку житомиряни вшанували подвиг усіх льотчиків Великої Вітчизняної Війни: