Оздоровчі табори: красиво – не означає безпечно

Вже в перші дні липня літні табори області приймуть своїх постійних невгамовних та веселих «клієнтів» – наших дітей. На цілих два – три тижні турботливі батьки можуть забути про дитячі проблеми і присвятити час собі.

Приблизно 1700 гривень повна вартість цьогорічної путівки для однієї дитини в звичайний приміський табір Житомирської області. Сума, погодьтеся, досить пристойна. Але чи можна спати спокійно, доки твоє чадо скорочує літні канікули в найближчій оздоровниці?

За два тижні до початку роботи оздоровчих таборів група представників державного пожежного нагляду перевірила деяких з них на предмет пожежної безпеки. Приємно бачити відремонтовані корпуси, упорядковану територію, підготовлені їдальні і харчоблоки. Кольорова гама будівель відразу піднімає настрій і дає надію на вдалий відпочинок. Але пожежні оцінювали не комфортність умов, у яких будуть проживати діти, а протипожежну безпеку цих самих корпусів, їдалень – усіх місць масового перебування дітвори.

До початку зміни відповідальні зобов’язались укомплектувати пожежні щити, розставити по місцях вогнегасники та відкоригувати плани евакуації. Особлива увага під час перевірок зверталась на стан електрогосподарства, внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, установок пожежної автоматики, шляхів евакуації, забезпеченості первинними засобами пожежогасіння тощо.

Перевірками оздоровчих таборів «Супутник» та «Дружба» порушень, що стосуються пожежної безпеки практично не виявлено. Керівництво закладів і персонал, постійно підтримують у належному стані матеріальну базу, а за можливості і оновлюють.

Загальними недоліками більшості таборів залишаються відсутність та несправність системам автоматичної пожежної сигналізації та оповіщення людей про пожежу, не проведено вогнезахисну обробку дерев’яних конструкцій будівель, а також нестача первинних засобів пожежегасіння.

Питання організації протипожежного захисту оздоровчих закладів 9 червня 2011 року розглянуте на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з визначенням конкретних завдань керівникам (власникам) об’єктів, щодо вжиття невідкладних заходів по усуненню недоліків з питань пожежної безпеки та профілактики пожеж та інших надзвичайних ситуацій.

За грубі порушення, пожежна інспекція притягнула до адміністративної відповідальності 19 посадових осіб. Станом на 25 червня цього року із 24 оздоровчих закладів розташованих на території області, у зв’язку з порушеннями вимог пожежної безпеки, 4 заклади до експлуатації у оздоровчий період 2011 року органами держпожнагляду не прийняті, інформує Іванна Рикун, центр зв’язків з громадськістю У МНС України в Житомирській області.

Тож, шановні батьки, влаштовуючи приємне дозвілля для своїх нащадків поближче до природи, обов’язково цікавтеся не лише санітарними умовами в кімнатах, а й де розташований найближчий вогнегасник.