П’ять причин, які доводять водіїв до сказу

Гудки клаксонів, виставлений вгору в характерному положенні середній палець, мат, а нерідко бійки і навіть стрільба з травматики … Ми їздимо так, немов всі дружно поспішаємо в психіатричну лікарню (а зустрічні, мабуть, звідти тікають).

Факторів, які виводять нас з себе – море. Американське автомобільне видання Motor Trend провело опитування: що найбільше дратує водіїв на дорозі.

Вони виявили п’ять головних причин:

1. Повільні водії (43,5% опитаних).

2. Водії, які пишуть СМС і говорять по мобільному (23,2%).

3. Водії, що не включають поворотники (16,1%).

4. Водії, які підрізають (10%).

5. Ті, хто не повертає направо при червоному сигналі світлофора (7,2%).

Їх висновки цікаві, але навряд чи вони повною мірою відображають наші умови. У нас все складніше: і набір подразників більший, і «букет» їх красивіший.

Ну «гальма» (так звичніше у нас називати неквапливих водіїв), звичайно, дратують. По телефону, не визнаючи гарнітури, говорять всі і постійно, кого це зачіпає?! Навпаки, законослухняна людина з гарнітурою у вусі здається багатьом майже клоуном. Про поворотники багато хто просто не пам’ятає, справа, на жаль, звична. Стоп-вогні б працювали – вже добре.

Підризали і шашечники, звичайно, злять до божевілля. А ось проїзд направо під червоний – це, навпаки, не наша тема. У нас, за правилами, на червоний їхати не смій, хіба що при палаючій додатково зеленій стрілці. Тут інша історія – рядність ніхто не дотримується. Тобі треба направо, встаєш в праву смугу, виділену тільки для повороту, а там хтось встав намертво і чекає зеленого вже для себе. От і стій, поки він забереться з дороги.

Але ж перераховане вище – це ж далеко не все. Вони нічого не сказали про …

бомбіл (і інших ухарів на тонованих «сімках», «зубилах» і «Пріорах»), які не тільки про поворотники забувають або підрізають, вони взагалі їздять не дорогами, а по (якимось там своїм ідіотським) поняттям;

газелістів (ти для них – невидимка, навіть якщо їдеш на великій червоній машині);

водіїв фур (які їздять за принципом: «хто не сховався – я не винен»);

божевільних на скутерах, що весь час ціляться вам під колеса;

блондинок, нарешті, це ж окрема тема для дослідження!

А є ще клаксонщики, які дістають не тільки «гальм», а також пробки, мигалки, розбиті дороги, пенсіонери на старих «жигах», які глухнуть в спеку від перегріву бензонасоса прямо посеред естакади, даішники у засідках, тепер ще їхні камери … Ця історія хвороби в тонку папочку не поміститься, тут на грубезний фоліант набереться, пише КП.

Ось проміжні результати голосування:

А що особисто вас найбільше дратує на дорогах?