Влада вважає, що храми прикрасять Житомирщину

29 червня 2011 року в облдержадміністрації відбулась нарада з керівниками релігійних організацій стосовно проблемних питань їх діяльності. Нараду провів заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко.

Про це Репортерові Житомира повідомляє Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.

Hелігійними організаціями області створено 247 недільних шкіл, 50 благодійних їдалень, за допомогою релігійних громад 3000 дітей оздоровлено за кордоном.

Заступник голови облдержадміністрації подякував керівникам і представникам релігійних організацій за їх просвітницьку роботу, а перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков зазначив, що з питань, які виникають у представників релігійних організацій на місцях, вони можуть звертатись до керівників органів місцевого самоврядування. В області не виникало конфліктів з питань права власності на землю, на споруди.

Головний архітектор області Віктор Мединський ознайомив присутніх із законом про містобудівну діяльність і зазначив, що отримати дозвіл на спорудження культової споруди можна, якщо відсутні будь-які протиріччя та дотримані всі норми оформлення проектної документації на будівництво культових споруд. Храми тільки прикрасять Житомирщину.

Начальник головного управління Держкомзему у Житомирській області Василь Ткачук розповів про правила виділення земельних ділянок під будівництво культових споруд.

Головний державний інспектор області з пожежного нагляду Ігор Стельмашов доповів про стан безпеки в культових закладах. Зокрема, він зазначив, що в ході обстеження культових споруд області було зафіксовано 5,5 тис. порушень протипожежної безпеки, тимчасово призупинено експлуатацію двох закладів відпочинку дітей у Зарічанах Житомирського району. Ігор Стельмашов подякував представникам релігійних організацій за профілактичну роботу серед вірян.

Начальник головного управління у справах сім’ї, молоді та спорту Раїса Гула поінформувала про стан оздоровлення дітей релігійними організаціями та про розподіл гуманітарної допомоги. Управління надає допомогу в організації таборів при церквах. Розпорядженням голови облдержадміністрації Сергія Рижука створена комісія з питань розподілу і отримання гуманітарної допомоги. За поточний рік отримано вантажів благодійної допомоги на суму понад 1 млн. грн.

Заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб ДПА у Житомирській області Оксана Малець доповіла про оподаткування релігійних організацій із введенням нового Податкового кодексу, про запровадження подачі звітів про використані кошти неприбуткових організацій. Зараз в області нараховується 417 релігійних організацій, включених до реєстру неприбуткових організацій.

Завідувач сектору у справах релігій та національностей управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Олександр Пивоварський розповів про процедуру набуття релігійною організацією статусу юридичної особи, про реєстрацію релігійних організацій у Державному реєстрі тощо.

Виступаючі відповіли на запитання представників релігійних організацій щодо вартості проектів спорудження культових установ, щодо умов викладання священиками християнської етики у школі тощо.