Лісники Житомирщини вкладають у лісове господарство області власні гроші

Лісогосподарські підприємства Житомирщини за півроку вклали в лісове господарство майже 78 мільйонів власних коштів. Про це Репортерові Житомира повідомляє Прес-служба ЖОУЛМГ.

За І півріччя поточного року лісогосподарські підприємства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства на ведення лісового господарства спрямували майже 78 мільйонів власних коштів. Це трохи більше 100 гривень на кожен гектар. На той же гектар з державного бюджету лісівники отримали 7 гривень. Про це повідомив в ході прес-конференції начальник управління Володимир Ткачук.

Від усіх видів діяльності лісгоспи за півроку отримали майже 10 мільйонів чистого прибутку. Його буде спрямовано на лісогосподарські заходи, будівництво лісових доріг, придбання пожежної техніки та камер відеоспостереження за лісовими масивами, на запровадження електронного обліку деревини тощо.

До зведеного бюджету сплачено більше 46 мільйонів гривень податків, зборів та обов’язкових платежів. Левову частину в сумі сплачених податків становить плата за спеціальне використання лісових ресурсів – 41%, або 19 млн. грн.

В порівнянні з минулими роком на 43 відсотки зросла середньомісячна заробітна плата працівників і становить на сьогодні майже 3000 грн.

В поточному році в підприємствах управління буде запроваджено електронний облік деревини. Заготівля, використання, переміщення та реалізація всієї заготовленої деревини буде контролюватися із використанням новітніх технологій.

Це дасть змогу удосконалити ведення бухгалтерського обліку, підвищити відповідальність та контроль за ефективністю використання заготовленої деревини, вести ефективну боротьба з тіньовим обігом деревини, вести контроль за використанням та обігом деревини на рівні країн Європейського союзу.

Запровадження даного контролю набуває актуальності під час укладання зовнішньоекономічних контрактів. Звісно, що запровадження електронного обліку потребує певних фінансових витрат і для придбання необхідного обладнання держлісгоспами вже витрачено майже 1 млн. 200 тис.грн.