На Житомирщині спритні комунальники обдирають як державу, так і людей

На Житомирщині працівники міліції виявили зловживань у сфері житлово-комунального господарства на суму близько 800 тисяч гривень.

Питання «За що ми платимо і звідки така ціна?» – турбує, певно, кожного хто, хоч раз тримав у руках квитанції по оплаті послуг з вироблення, транспортування та постачання населенню теплової енергії, водопостачання та водовідведення. Покінчити з його риторичністю і нарешті достеменно з’ясувати підстави для формування вказаних тарифів на Житомирщині взялися працівники Управління Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю УМВС спільно з обласними контрольно-ревізійним управлінням та державною інспекцією з контролю за цінами.

Перші ж перевірки засвідчили серйозні порушення у цій галузі, розповів начальник УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області Юрій Крошко, і стосуються вони завищення собівартості послуг за рахунок внесення високих відсотків адміністративних витрат всупереч нормативним вимогам та, як результат, незаконного отримання з державного бюджету значних сум субвенцій на погашення різниці у платежах, інформує ВЗГ УМВС України в Житомирській області.

Такі факти міліціонери виявили відразу у двох районах області. Зокрема, службові особи одного з підприємств Бердичівського району свідомо завищили в обрахунках собівартість послуг за 2008 рік замість належних 5% до 20%. Різниця у 15% у гривнях складає декілька сотень тисяч. Завищені розрахунки були направлені до обласної територіальної комісії з погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу Житомирщини і в подальшому житлово-комунальним підприємством було незаконно отримано з держбюджету субвенції на суму близько 400 тисяч гривень.

Наразі прокуратурою порушено кримінальну справу за ч.1 ст. 222 «Шахрайство з фінансовими ресурсами», ч.2 ст. 364 «Зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки» та ч. 1 ст. 366 «Службове підроблення» Кримінального кодексу України.

Іншим напрямом чи способом зловживань є маніпуляції із банківськими рахунками. Окремі посадові особи забувають про існування відповідних нормативних актів, коли йдеться про схеми розрахунків за електроенергію та природний газ. Зокрема, попередньо встановлено, що одне з державних комунальних підприємств Володарськ-Волинського району з 2009 року не уклало з банком передбачений законодавством договір на відкриття рахунку зі спеціальним режимом використання для таких проплат.
Натомість грошові кошти надходили на інший рахунок та використовувалися на потреби підприємства.

Проплати за спожитий природний газ проводились по залишковому принципу. Таким чином і виникла заборгованість перед підприємством-постачальником. У подальшому посадовці, аби погасити існуючі борги, знову ж таки претендують і отримують понад 110 тисяч гривень субвенцій з державного бюджету, обрахунки для яких були зроблені за завідомо завищеними показниками, у тому числі з використанням уже названої схеми збільшення адміністративних витрат при формування тарифів, цього разу на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії та послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води. Рослідування порушеної відразу за декількома статтями Кримінального кодексу справи триває.

В обласному центрі оперативники УДСБЕЗ зафіксували факти підробки протоколів проведення громадських слухань з питань обговорення з мешканцями будинків переліку обов’язкових послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій і формування тарифу їх вартості. Вказані у протоколах жителі участі у громадських слуханнях насправді не брали і, тим більше, жодних документів не підписували.

Частина 1 статті 358 Кримінального кодексу класифікує такі дії посадовців, як підроблення документів, і визначає цілком реальне покарання у вигляді значного штрафу або навіть арешту на строк до шести місяців чи обмеженням волі на строк до двох років.

Тож, можливо, проблема не лише у загальному неналежному стані житлово-комунального господарства, а й в небажанні конкретних посадових осіб змінювати ситуацію на краще?