Сьогодні святкують День фотографа і покровительки фотографії Вероніки

Як свідчить легенда, Вероніка подала Христу, що йшов на Голгофу, плат тканини, щоб той міг відтерти піт з лиця. На полотні залишився відбиток лику Ісуса. Тому Папа Римський Лев XIII оголосив святу Вероніку покровителькою фотографів.

«Нерукотворний образ Спасителя» – так називають полотно, на якому залишився відбиток лику Ісуса. Свята Вероніка, з пам’яттю якої пов’язаний Нерукотворний образ стражденного Спасителя, стала однією з найпопулярніших народних святих, попри те, що деякі критичні дослідники й церковні інстанції висловлювалися проти історичної достовірності Вероніки і її легенди.

Легенда така: Відданий і засуджений на мученицьку смерть Ісус Христос ішов на гору Голгофу, несучи Свій хрест на розп’яття. Знеможений, Ісус упав під вагою хреста, і Вероніка, зглянувшись над ним, підбігла до нього, напоїла його водою і дала йому свій плат, утерти піт з лиця. Повернувшись додому, Вероніка виявила, що на тканині закарбувався святий лик Спасителя. Цей плат святої Вероніки згодом потрапив в Рим.

В епоху Середньовіччя майже кожна церква мала зображення Вероніки з її потовим платом. У містеріях Середньовіччя Вероніка також зайняла міцне місце і понині є головною фігурою шостої зупинки Хресної дороги. Припускають, що ім’я Вероніки являє собою спотворене від латинського vera icon («справжній образ») – так називали «плат Вероніки», відрізняючи його від інших образів Христа. Вперше розповідь про святу Вероніку з’являється в апокрифічних Діяннях Пілата, що відносяться до 4 або 5 століття.

Образ і діяння святої Вероніки послужили тому, що її шанують як покровительку фотографів та фотографії. Тому цей день любителі і професіонали фотосправи відзначають як день фотографа.

Але у фотографів є і ще одна дата професійного свята. 19 серпня щорічно відзначається в багатьох країнах як Всесвітній день фотографії (World Photography Day). У цей день в 1839 році уряд Франції, який придбав патент французького хіміка і винахідника Луї Жака Манде Дагера (Daguerre) про метод отримання відбитка (дагеротипа), зробив відкриття дагеротипа надбанням світової громадськості, тобто широке коло людей дізналося про винахід прототипу фотографії.