Як житомиряни власноруч злодія упіймали

У Житомирі затримати зухвалого грабіжника допомогли випадкові перехожі.

Повідомлення про галас та бійку надійшло до чергової частини Корольовського РВ УМВС України в Житомирській області 19 липня в обідню пору. Подібні звернення, зазвичай, характерні для вечірнього часу. Для з’ясування обставин події негайно було направлено найближчий по розташуванню наряд міліції. Ним виявився спільний екіпаж патрульно-постової служби та охоронної фірми «Венбест», що уже упродовж півроку разом забезпечують громадський порядок на окремих маршрутах обласного центру.

– Коли ми під’їхали за вказаною адресою, там дійсно відбувалось щось схоже на початок бійки, шарпання декількох людей та голосна лайка. Поряд стояла і карета швидкої допомоги – розповідає інспектор батальйону патрульної служби, підпорядкованого УМВС, Олександр Кучерук. – Один із чоловіків вів себе особливо агресивно.

Як з’ясували прибулі міліціонери, саме він і був винуватцем події, проте старанно намагався довести протилежне. За словами потеріплої, 45-річної жінки, якій медики надавали у цей час допомогу, вона поверталася додому з базару. Раптово у вузькому проході між двома будинками назустріч вибіг чоловік та несподівано бризнув в обличчя слізогінним газом, від чого вона втратила орієнтир. Невідомий, скориставшись її безпорадністю, зірвав з шиї золотий ланцюжок та кинувся навтьоки.

Очевидцями події стало декілька випадкових перехожих, що йшли позаду жінки, вони й кинулися наздоганяти негідника. Коли їм це вдалося, він став активно розмахувати кулаками, брутально лаятися та вимагати негайно викликати міліцію: мовляв, ні в чому не винен. А от після приїзду наряду патрульної служби, розіграв уже інший спектакль. Старанно вдавав хворого та постійно скаржився на погане самопочуття. Зважаючи на це, міліціонери викликали для нього також карету «швидкої», медики якої, оглянувши пацієнта, зробили висновок про його задовільний стан.

У підозрюваного під час поверхневого огляду було вилучено ланцюжок – вагою близько 20 грамів та вартістю майже 20 тисяч гривень – за описом подібний до зірваного. На місце події було викликано слідчо-оперативну групу, яка зафіксувала усі обставини події. Затриманого, що відмовився називати свої анкетні дані, доставили до Корольовського РВ УМВС.

За словами т.в.о. начальника РВ Олега Марковського, особу підозрюваного було встановлено уже у відділку. Він є жителем обласного центру, 1977 року народження, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався. У даний час відносно нього порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 186 (Грабіж, поєднаний з насильством) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 4 до 6 років.

Алла Ващенко, ВЗГ УМВС України в Житомирській області