З керівниками підприємств-боржників по зарплаті знову поговорили

1 липня в житомирській облдержадміністрації відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за участю представників обласної прокуратури.

Провів засідання голова комісії, перший заступник голови облдержадміністрації Микола Олещенко, який переконаний у тому, що наймані працівники, які виконують свою роботу, мають отримувати зарплату а керівництво підприємства-боржника, не чекаючи втручань правоохоронних органів, повинно вжити всіх можливих заходів, щоб ліквідувати у себе на виробництві таке ганебне явище, як заборгованість по зарплаті.

Члени обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати заслухали ряд керівників підприємств, які мають значні борги із виплати зарплати, зокрема:

1. Начальника КП „Житомирське ТТУ” Віктора Мірончука (сума заборгованості на 1.06.11 складає 2 млн. 497 тис. грн.);
2. Голову правління ВАТ „ШБУ №19” Петра Швеця (борг – 385 тис. грн.);
3. Директора Поліського ДП геодезії, картографії та кадастру Володимира Гончаренка (борг по зарплаті – 211 тис. грн.);
4. Начальника ЖРЕП № 14 Бориса Івахна (сума заборгованості – 205 тис. грн.);
5. Генерального директора ВАТ „Будівельна ПМК №2” (м. Коростень) Василя Орищенка.

Відбулась конкретна, ділова розмова щодо стану справ на кожному підприємстві-боржнику. Члени комісії прийняли рішення попередити керівників підприємств-боржників про їх персональну відповідальність за несвоєчасну виплату працівникам заробітної плати і недотримання вимог чинного законодавства щодо першочерговості здійснення оплати праці. Щодо СП „Молодіжний комплекс „Інтернаціоналіст”, Поліського ДП геодезії, картографії та кадастру, Володарськ-Волинського ЖКП прийнято рішення звернутись до прокурора області з проханням вжити до них заходів прокурорського реагування.

Стосовно цілого ряду підприємств, серед яких ВАТ „Житомирське спец. підприємство робіт по механізації”, ВАТ „ШБУ №19”, ВАТ „Укрхміль”, вирішено організувати проведення відповідних перевірок із залученням фахівців територіальної інспекції праці і податкових органів, вжити заходів відповідальності за порушення законодавства з оплати праці. Рішенням комісії пропонується Житомирському міському голові Володимиру Дебою розглянути питання щодо розірвання контрактів з керівниками підприємств комунальної власності за невиконання умов контрактів в частині забезпечення своєчасної виплати працівникам заробітної плати.

З метою ліквідації боргів із виплати заробітної плати працівникам Житомирського ТТУ прийнято рішення підготувати звернення до Федерації профспілок України і Кабінету Міністрів України з питання збільшення області розміру субвенції на пільгове перевезення пасажирів, інформує управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації.