Житомирщину відвідала неурядова делегація японської асоціації «Чорнобиль-Тюбу»

На Житомирщині у період з 1 по 9 липня 2011 року перебувала офіційна делегація японської неурядової асоціації «Чорнобиль-Тюбу» в складі членів ради пані Кьоко Томури, панів Масахару Кавати та Такаакі Такеучі.

В рамках візиту гості встигли зустрітися із губернатором області та відвідати Народицький район. Напередодні від’їзду делегації, 8-го липня, благодійний фонд «Заложники Чорнобиля» організував прес-конференцію для місцевих ЗМІ з участю японських друзів.

Під час зустрічі пан Кавата (професор, мікробіолог, почесний громадянин Народицького району та один із засновників Чорнобиль-Тюбу) розповів журналістам про наслідки руйнівного землетрусу, цунамі в Японії та аварії на атомній станції «Фукусіма-1». Також зазначив про наміри асоціації продовжити дослідження щодо відновлення радіоактивно-забруднених ґрунтів, які проводяться в межах Народицького району. Губернатор області Сергій Рижук пообіцяв сприяти розширенню цього проекту в майбутньому. Результати експериментів позитивні. В подальшому японці планують використати цей досвід на власних постраждалих від атомної аварії землях.

На даний момент Японія намагається ліквідувати усі можливі наслідки надзвичайної ситуації у префектурі Фукусіма. Японський народ відмовляється від допомоги інших держав. Благодійний фонд «Заложники Чорнобиля» ще в квітні оголосив акцію «Допоможемо Японії». Кошти зібрані в рамках акції будуть передані японській стороні для придбання побутових дозиметрів. На сьогоднішній день на рахунок фонду надійшло майже 200 тисяч гривень. Основними пожертвувачами виступили співробітники Управління МНС в області, Житомирської митниці, пенсіонери, жителі Народицького району, долучилась і одна із значних політичних сил області. Єдиною школою в області, яка провела благодійну акцію та зібрала кошти, є Житомирській міський ліцей № 25 ім. М.О. Щорса. Японці висловили вдячність за підтримку.

В акції «Допоможемо Японії» взяло участь близько 9,5 тисяч чолові, це при тому, що населення Житомирської області становить 1,3 мільйонів чоловік. Даний захід показав байдужість наших громадян по відношенню до скрутного становища Японії та щиру «вдячність» за надану впродовж усіх років допомогу.

Нагадуємо, що співпраця українського та японського народів щодо Чорнобильської катастрофи розпочалося 6 серпня 1990 року. За цей період з боку східної держави наша країна отримала 8 мільйонів доларів США. Незважаючи на теперішній скрутний час для Японії, неурядова асоціація «Чорнобиль-Тюбу» буде й надалі надавати допомогу постраждалим від радіації районам та громадянам, інформує центр зв’язків з громадськістю УМНС України в Житомирській області.

Не залишайтесь байдужими, адже чужого горя не буває!

Р/р 26001000385001,
МФО 311584,
Житомирська філія АТ « Укрінбанк»
Код ЄРДПОУ 25983096