Житомирська міська рада заговорила про необхідність реприватизації ПАТ «ЕК «Житомиробленерго»

Вчора ввечері у міській раді думали, як вирішити питання з відключенням насосних станцій житомирського водоканалу від електропостачання за борги.

Заступник міського голови Микола Боровець повідомив, що 27 липня з 12.00 години дня до 50% населення міста залишилися без централізованого водопостачання у зв’язку з відключенням ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» від електропостачання об’єктів КП «Водоканал» за неповну оплату спожитої електричної енергії. Комунальний заступник Володимира Дебоя зауважує, що при нинішніх погодних умовах спекотного літа неприпустимо і спричиняє передумови щодо виникнення надзвичайної ситуації екологічного, санітарно-епідеміологічного та техногенного характеру.

Начальник управління з питань НС та ЦЗН міської ради Микола Дідківський зауважив, що припинення енергопостачання об’єктів водопостачання суперечить закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (ст. 6). У зв’язку з відключенням насосних станцій водопостачання 3-го підйому – «Польова», «Щорсо-Соколовського масиву», «Північно-Західного району», «Богунія» може виникнути надзвичайна ситуація.

Водоканал зобов’язали підвозити воду у цистернах

З метою недопущення виникнення такої ситуації, комісією прийнято низку рішень, які мають забезпечити нормальну життєдіяльність населення та стійкість підприємств життєзабезпечення. Зокрема, КП «Водоканал» повинно організувати підвезення води мешканцям міста, які не отримують її через систему централізованого водопостачання, а при необхідності і підприємствам, установам, організаціям, вжити заходів щодо недопущення погіршення якості питної води.

Важливо, для упередження подібних ситуацій, інформує управління по зв’язках із громадськістю міської ради, комунальному підприємству підготувати позов до суду щодо вирішення питання встановлення екологічної броні для насосних станцій 3-го підйому води та активізувати роботу серед населення щодо необхідності своєчасних розрахунків за послуги водопостачання та водовідведення. Вирішено також провести аудит фінансово-господарської діяльності підприємства “Житомирводоканал” з метою оптимізації його діяльності.

У наступ!

Юридичному департаменту доручено підготувати подання до прокуратури щодо порушення законодавства з питань забезпечення населення питною водою та створення передумов виникнення надзвичайних ситуацій санітарно-епідеміологічного характеру. Суперечки між об’єктами господарювання не повинні впливати на нормальний ритм життя міста, вважають у міськраді.

Ну і що найбільш цікаво, міською радою поставлено завдання відповідним службам вивчити можливість та порядок порушення питання про реприватизацію ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» та звернення до НКРЕ щодо порядку формування та складових тарифів на електроенергію.

Станом на 10.00 год 28.07.2011 року у місті відновлено водопостачання.

___________________________________________________________________________

Нагадаємо, житомирський Водоканал окреслив нинішню ситуацію як чергове нагадування енергетиками владі про невиконувані нею зобов’язання щодо погашення різниці у тарифах на послуги водопостачання та водовідведення. Заручниками цієї ситуації вже вкотре стають житомиряни.