Житомирською митницею викрито махінаторів, які нанесли значний збиток державі

Викрито ухилення від сплати податків. Порушено кримінальну справу.

В період з лютого по жовтень 2010 року на адресу одного із суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, розміщеного в зоні діяльності Житомирської митниці, на підставі ряду інвойсів та контрактів, укладених з англійською та угорською фірмами, ввезено на митну територію України через зону діяльності українських митниць на західному кордоні, товар «водно-дисперсійний клей» загальною вартістю 72 344,10 Євро, що по курсу НБУ на час переміщення товару через митний кордон України складає 749339,72 грн.

Про це Репортерові Житомира повідомляє Прес-центр Житомирської митниці.

Митне оформлення вказаного товару проведено Житомирською митницею по 10 вантажних митних деклараціях від 2010 року. Відповідно до відповіді Центрального офісу Департаменту управління ризиками та аналізу Національної податкової та митної адміністрації Угорщини угорська фірма зареєстрована в комерційному реєстрі з датою заснування 06.08.1992 року та має економічний зв’язок з українською фірмою, проте відправляє товари компанії ексклюзивно безпосередньо з Угорщини, і не має ніяких зв’язків з англійської фірмою, інвойси угорською компанією не видавались, тому не мало місця ні їх врегулювання, ні надання часткової знижки по платежу, ні видання сертифікатів походження, пов’язаних з інвойсами.

Крім цього, відбитки печатки угорської компанії, які розміщені на експортних супровідних документах, є підробленими, оскільки вказана печатка була знищена ще в 2008 році. Відповідно до наданих експортних документів Центрального офісу Департаменту управління ризиками та аналізу Національної податкової та митної адміністрації Угорщини зазначений товар «водно-дисперсійний клей» був поставлений на адресу української фірми на суму 380 760 Євро, що по курсу Національного банку України на час переміщення товару через митний кордон України складає 3 946 551,30 грн.

Отже, інвойси, контракт з відповідними додатками до нього укладено між зазначеними фірмами, які були надані митним органам України як підстава для переміщення товару через митний кордон України та для його митного оформлення, є підробленими.

Таким чином, рядом осіб організовано переміщення через митний кордон України товару “водно-дисперсійний клей”, вартістю 3 946 551,30 грн. з приховуванням від митного контролю, тобто шляхом подання митному органу як підстави для його переміщення та митного оформлення підроблених документів.

Беручи до уваги, що зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 352 МК України, Житомирською митницею 20.07.2011 р. порушено справу про порушення митних правил.

Також, приймаючи до уваги, що викладені вище дані вказують на наявність ознак злочину, передбаченого ч.1 ст. 201 КК України, 20.07.2011 р. Житомирською митницею порушено кримінальну справу по факту контрабанди, тобто переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю товару “водно-дисперсійний клей”, вартістю 3 946 551,30 грн., за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 201 КК України.

На даний час Службою боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил по вказаній кримінальній справі проводиться дізнання.