Житомирських лікарів підозрюють у спекуляції безкоштовними ліками від раку (відео)

Житомирських лікарів підозрюють у порушенні клятви Гіппократа. Служба безпеки встановила, що люди в білих халатах наживалися на онкохворих.

Ліки за держпрограмою, які таким пацієнтам повинні видавати безкоштовно, медики продавали. Зараз всі матеріали передані в Житомирську обласну прокуратуру.

Ще недавно лікарів житомирської обласної лікарні імені Гербачевського ставили в приклад колегам з інших регіонів. Сюди приїжджали медики з усієї України переймати досвід. Бували тут і перші особи держави. Тепер про лікарню заговорили не в кращому світлі. У СБУ стверджують, що хворим продавали ліки, які мали видавати безкоштовно.

До служби безпеки звернулися зі скаргою онкохворі. Щоб вижити, людям доводилося купувати дорогі ліки в аптеках. Де саме – рекомендували самі медики.

Оперативний співробітник управління СБУ в Житомирській області: “Пояснювалося хворим, що у держави грошей на лікування немає. Відзначали в історії хвороби, в листах призначення ставилися відмітки про одержання безкоштовно”.

В СБУ кажуть – деяких онкохворих, які не отримали необхідного лікування, вже немає в живих! За їх права борються родичі. А ті, хто лікується, воліють мовчати. Деякі навіть відкликали свої свідчення в правоохоронних структурах. Не на камеру кажуть: медики психологічно тиснуть на хворих.

Колектив гематологічного відділення працює в звичайному режимі. Ніхто від роботи не відсторонений. Лікарі кажуть – вони не винні в тому, що безкоштовних ліків на всіх не вистачає.

Валентина Дубравська, лікар-гематолог Житомирської обласної лікарні: “Я можу сказати відкрито, нікого не соромлячись, я кажу, що я вам рекомендую підійти в аптеку в старій будівлі поліклініки, тому що ця аптека з дешевшими цінами. У чому полягає кримінал цієї поради, я пояснити не можу”.

Ось велика стопка книг обліку медпрепаратів. Тут відзначають лише те, що отримано за бюджетні гроші та видано пацієнтам.

Валентина Дубравський, лікар-гематолог Житомирської обласної лікарні: “А є у вас позначки, де зазначено, що скільки купується за свій рахунок?”

“Ні, тому що купує пацієнт – він отримує чек на руки, ось вам і відмітка скільки він витратив”.

Хворі стверджують – деякі навіть і не знали, що вони мають право на безкоштовні ліки.

Пацієнт гематологічного центру Житомирської обласної лікарні: “Я за тиждень витрати 20 тисяч, за тиждень! Нам говорили, щоб ми купували їх за свої гроші, а потім, коли пролікувалися півроку, нам говорили, що повинні це давати безкоштовно. Вони говорили, що це можна купити в кур’єра, який привозить такі ліки”.

Іван Васильович – претензій до лікарів не має. Але ліки доводилося купувати і йому.

Іван Любас, пацієнт гематологічного центру Житомирської лікарні: “Коли не буває той красной хімії, то жінка їде у лікарню і купляє, тут у нас на місці аптека”.

Заступник міністра охорони здоров’я підтверджує – держпрограма з лікування онкохворих не виконується в повному обсязі.

Галина Калішенко, заступник міністра охорони здоров’я України: “Для хворих з онкозахворюваннями – 40% від усієї потреби області, з онкогематологічної – 12% всього”.

Прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем і підробки документів. Якщо провину лікарів доведуть, їм загрожує до 8 років позбавлення волі.

Валентин Гордієнко, начальник відділу прокуратури Житомирської області: “Десятки осіб допитано вже, вилучена документація яка необхідна. Зараз вона аналізується, призначено ревізію. Ми вкладаємось в термін передбачений чинним законодавством – два місяці”.

В Україні подібні кримінальні справи вже порушували. П’ять років тому в Харківській області лікарів онкодиспансеру також підозрювали у продажу безкоштовних препаратів. Після цього, в епіцентрі скандалу опинилися медики Тернополя, Кривого Рогу, Львова та Києва. Але поки не відомо, чи виніс суд хоч один вирок.

За матеріалами: “Подробиці”