11 серпня. Житомир. 20-річчю Незалежності України присвячується!

“На рушниках Полісся рідне моє” – таку назву отримав фестиваль рушника, який сьогодні відкрився у житомирському телецентрі.

З усіх районів і міст області з’їхалися народні майстри вишивки. Кожен район презентував свій рушник, вишитий спеціально до свята обдарованим вишивальником, або ж вишивальницею. Справа у тому, що вишивка – не суто жіноча справа, як багато хто гадає. Декілька районів Житомирщини представляли рушники, вишиті чоловічими руками. Отож, гендерна рівність на святі була збережена).

Ну і найголовніший здобуток свята – рушник Житомирщини – велетенський вишитий рушник авторської роботи, над яким останні місяці працювали найталановитіші майстри цієї споконвічно української справи. Рушник винесли на сцену. Він виявися таким довгим, що зміг об’єднати обидві її сторони. Ну, і те, що він дуже гарний, має у своєму змістовому наповненні поліську символіку, насичений оберегами, атрибутами добра, злагоди, достатку, має оберігати нашу область від усякого лиха та сприяти її процвітанню та благополуччю.

Жінки прийшли у вишиванках. Репортер Житомира зіткнувся з головою Корольовської районної ради Світланою Возною. Їй вишита сорочка до лиця. От якби частіше українки застосовували на роботі автентичний «дрес-код», життя стало би, можливо, не кращим економічно, а ось веселішим, точно.

Валентина Шевченко, зі своїм рушником представляє Коростень: «Вишиваю з дитинства. Дар передався від бабусі. Не уявляю свого життя без виживки. На такому гарному святі я вперше. Це – чудова ідея, об’єднати нас, українців, навколо вишитого рушника, нашого прадавнього національного символу, яким треба пишатися, і у жодному разі не цуратись.

Я вишила рушник на якому коровай у квітах і колосках. Коровай знаменує гостинність Коростеня, квіти – квітучість нашого древнього міста, а колоски – багатство та родючість.»

Ольга Філісеєнко, представниця обласної клінічної лікарі: «Цього року до свята 8-го березня у нас в лікарні пройшов конкурс вишиванок. 65 учасників, які є працівниками нашого медичного закладу тоді взяли участь у цьому святі.

Найкраші з вишивальників долучилися до процесу створення рукотворного рушника Житомирщини. Цей рушник об’єднує усі райони і міста нашої славної Житомирщини. Вишиванка – національна гордість українського народу!»

Світлані Возній вишита сорочка до лиця

Так само, як і усім українкам!

Чиновницька братія як завжди у перших рядах

Коровай – символ достатку

Покоління, яке вже не знає, “як добре було при союзі”. Головний здобуток Незалежності!

Кожен район Житомирщини представив свій рушник

Рушник Житомира

Сергій Фещенко