Зібрав врожай – і в грубку. Біолог з Житомира пропонує українцям сіяти біля домівок Miscanthus giganteus. Щоб не залежати від російського газу.
Вчений досліджує альтернативне біопаливо, і твердить – це прямий шлях аграрної України до енергетичної незалежності.
Ботанічний сад у Житомирі. Цю траву, висотою до п’яти метрів вирощують не тому що вона їстівна чи красива. Це – плантація дров.
В ботсаду є альпійські гірки, ставки, квітники та рідкісні дерева. Втім останнім часом туристів більше цікавлять дві сотки з китайською травою.
Надія Красевич, директорка ботанічного саду: “Це майбутнє, майбутнє наше. Біопаливо. Цікавляться поляки, німці приїжджають”.
Біолог Володимир Зінченко посадив тут Miscanthus вісім років тому. Розповідає, кожен рік зрізає врожай до пня, і трава за рік знову зростає на п’ять метрів. Сіяти треба один раз. Вистачає на 20- років.
Дрова тут збирають у листопаді-грудні.
Пан Володимир пропонує обрахунки – скільки трави треба посадити на городі щоби обігріти середнього розміру хату.
Володимир Зінченко, біолог: “Ну, сто пятьдесят – двісті метрів квадратних. Вистачить двадцати соток. Це приблизно буде три-чотири тонни вугілля”.
Йому про траву ще на початку двотисячних розповіли польські колеги. Тоді газ для України коштував 45 доларів за тисячу кубів – біопаливо було ще не актуальне. Сьогодні ціна на газ – понад триста доларів. Учений каже: в Україні на альтернативне опалення припадає не більше відсотка вітчизняної енергетики. В Польщі – скоро матимуть двадцять відсотків.
Володимир Зінченко, біолог: “Вони розуміють: це все швидко закінчиться, нафта, газ – це п’ятьдесят років”.
Готовий продукт – пілети з пресованої трави. Європа ладна купувати тонну за сотню євро. Гектар трави – це двадцять тон палива, або – дві тисячі євро. Вчений каже: фермери з різних регіонів вже стали до нього в чергу по Miscanthus. Хочуть засаджувати ним гектари. Бо є зиск. Два кілограми рослини дають стільки само тепла як кілограм вугілля.
Вчений задоволений – трава непресована горить довго. Не як сіно, а як дерево.
За матеріалами: