Екватор вступу: на держзамовлення – шалений конкурс

Наприкінці липня Комітет виборців підвів підсумки моніторингу процесу прийму документів до вищих навчальних закладів України. В ході моніторингу були виявлені наступні тенденції:

Державне замовлення

Перелік найпопулярніших спеціальностей серед абітурієнтів залишається незмінним: правознавство, економічна теорія, фінанси та кредит. Зменшення держзамовлення на ці спеціальності жодним чином не вплинула на кількість заяв. Навпаки, це спричинило неймовірні конкурси у декілька десятків претендентів на одне державне місце. Ліцензований обсяг ВНЗ зменшено не було, тому з огляду на високу вартість навчання за згаданими напрямками ми прогнозуємо суттєве погіршення рівня майбутніх студентів, оскільки можливість батьків заплатити за навчання стане вирішальним.

Прохідні бали

Наступне проблемне місце – це, практично, відсутність неможливості вступу випускників шкіл попередніх років на топові спеціальності. По-перше, перерахунок балів «п’ятибальних атестатів» відбувається за невигідним «курсом» де 5 це 11, а не 12.

У декількох ВНЗ існує висока ймовірність незарахування на державне місце абітурієнта із балами навіть вищими 800. Така ситуація складається через бонусування МАНівців та олімпіадників. До прикладу: у Києво-Могилянській академії на правничий факультет передбачено 15 бюджетних місць, проте якщо врахувати, що 29 абітурієнтів мають право на позаконкурсний вступ, а 31 абітурієнт мають понад 800 балів, то вступ «простих» абітуєнтів є неможливим.

У Волинському Національному університеті ім. Л. Українки на історичний факультет при 25 бюджетних місцях подано 639 заяв тобто конкурс становить 26 заяв на одне місце, так само і на журналістику в Інститут журналістики Київського національного університету ім. Т.Шевченка.

Із іншого боку багато спеціальностей досі не мають абітурієнтів для повного набору за державним замовленням. Така ситуація викликана багатьма факторами проте найвагомішим із них є затримка із оприлюдненням цьогорічного держзамовлення. Багато людей використали усі 15 заяв ( по 3 заяви у 5 ВНЗ) до того як МОНМС оприлюднило інформацію про державне замовлення.

Ситуацію погіршує позиція МОНМС, яке своїм листом категорично заборонило повертати документи абітурієнтам. На нашу думку державне замовлення має бути затверджене та оприлюднене значно раніше. А саме, до того як майбутні абітурієнти обирають предмети, які хочуть здавати на ЗНО. Наприклад, станом на 28 липня в Донецький Національний університет подано 9500 заяв (минуло річ 15000).

Якщо припустити, що кожен абітурієнт подавав по 3 заяви, то маємо приблизно 3000 абітурієнтів. Якщо врахувати, що ліцензований обсяг – 4695 студентів (держзамовлення 832) то університет досі не має загального конкурсу по університету навіть в одну людину на місце.

Електронний вступ

Цього року система електронного вступу отримала статус експерименту. Проте з боку абітурієнтів на «гарячу лінію» Комітету виборців України надходили чисельні нарікання на неотримання вчасно реєстраційних листів, а також по декілька діб заявка була в статусі «в обробці», і абітурієнту невідома була доля його заявки чи буде вона зареєстрована, можливість скасувати заявку, що висить «в обробці» також з’явилась в другій половині липня.

Із сторони ВНЗ висловлювали нарікання на те, що виникали затримки із отриманням паролів та логінів доступу до системи електронного вступу. Іншою проблемою став канал зв’язку між серверами системи електронного вступу та серверами ВНЗ. Адже монопольне право надавати комунікаційні послуги для системи електронного вступу отримав ПАТ «Укртелеком».

Необхідно було заздалегідь відтестувати систему електронного вступу, або зробити певні обмеження у використанні системи електронного вступу наприклад обмежити подачу електронних заяв до 5-ти, щоб абітурієнти не «спалювали» одразу всі 15-ть можливих подач документів. Звести використання системи електронного вступу до сотні пілотних ВНЗ до яких можна подавати заяви у такий спосіб, визначивши ті виші, які об’єктивно до цього були готові за матеріально-технічним, програмним, кадровим та телекомунікаційним ресурсам.

Також статус експерименту мав би вберегти абітурієнтів від негативних наслідків можливих збоїв у роботі електронного вступу встановивши ліміт кількості поданих заяв меншим ніж 15. Це б гарантовано залишило можливість подати документи традиційним шляхом – звернувшись безпосередньо до приймальної комісії.

Рейтингові списки

Нарікання на роботу системи Конкурс несуть масовий характер у цьогорічній вступній кампанії, хоча з технічної точки зору система працює набагато стабільніше і реагує оперативніше ніж минулого року. У більшості університетів досі зазначена або неактуальна або просто недостовірна інформація: вартість навчання, кількість держзамовлення, кількість позаконкурсних місць.

Також викликав нарікання час запуску системи Конкурс. Близько тижня у системі не відображалися заяви вступників. Так, на сайті системи «Конкурс» на сторінці Національного університету державної податкової служби України досі немає інформації стосовно кількості позаконкурсних місць.

У багатьох ВНЗ оновлення списків вступників на стендах відбувається не щоденно або й взагалі списків на стендах немає (До прикладу: Луцький національний технічний університет, Одеська академія будівництва та архітектури, через тиждень після здачі творчих конкурсів ніде не оприлюднила результати ні на стендах, ні на сайті, ні в системі «Конкурс»).

Приймальні комісії мотивують це відсутністю паперу та фізичної можливості розмістити великі стенди у межах приймальних комісій. Це порушує право на інформацію тих вступників, які з об’єктивних причин не можуть регулярно користуватись Інтернетом. Проте приймальні комісії обіцяють вчасно оприлюднювати списки рекомендованих до зарахування як на стендах так і на сайті. Наприклад, Національний Авіаційний Університет у правилах прийому не передбачив оприлюднення рейтингових списків на стендах, лише списки рекомендованих до зарахування починаючи із 1 серпня.

___________________________________________________________________________

Нагадаємо, Комітет виборців України здійснює довготермінове спостереження за процесом вступу у 32-ти вишах України. За телефонами «гарячої лінії» надається правова допомога щодо вступу (044) 425-23-01, 425-37-20, і он-лайн допомога на сайті «Захисти своє право!» www.administr-law.org.ua, в розділі «Консультації» та громадських приймальнях за адресами розміщеними в розділі «Довідник приймалень».