Губернатор в “епіцентрі”: Сергій Рижук пригрозив житомирським депутатам моральним розносом і “чорним списком”

Ні для кого не є таємницею, що Епіцентр вирішив прикупити землі у Житомирі.

Проте такий поворот подій викликав незадоволення більшості депутатів міської ради, інформує Житомир-Онлайн .

Адже, під будівництво, так би мовити, з молотка піде 5 га ботанічного саду. Всі крапки над «І» в цьому питанні мали бути поставлені на останній сесії Житомирської міської ради, власне, яка не відбулася.

Занепокоєний цим питанням лишився губернатор області Сергій Рижук, котрий і є ініціатором будівництва гіпермаркету. Днями, керманич області заявив журналістам, що якщо депутати все ж-таки не проголосують за виділення землі під Епіцентр, він вирішить все сам.

Сергій Рижук, розгніваний губернатор: «В Житомирі ми вирішили побудувати за 3 місяці Епіцентр. Університет добровільно відмовився від 5 га в кутку ботанічного саду на користь будівництва. Подаємо ми це в міську раду. Голосуйте депутати! Про що? Про те, що вам добровільно землю дають. А ви цю землю продасте за 10 мільйонів, а вам за 3 місяці 120 мільйонів вкинуть інвестицій, і це буде 1500 робочих місць, і це буде 10 мільйонів в бюджет йти щоквартально… Вони навіть не зібралися проголосувати! Не те що проголосували…

Рознесу вщент і морально…, і кожного депутата внесу в чорний список і вивішу на всіх стовпах у Житомирі в вересні місяці. Хай попробують не проголосують ми без них зробимо. Не голосують депутати тому що вони на мера образились. Чуєш? Сором, паскудство, нікчемність, сірість та дикунство!

Але паралельно, ми вже будемо будувати торгівельну мережу Метро. Щоб не їхали в Київ і не заглядали.»

Крім того губернатор поскаржився на роботу міського голови Володимира Дебоя: «Сьогодні вранці питаю у міського голови про те, як там просуваються справи. То Дебой знає менше ніж я!!! Що з вами кадрами робити? За вушко і на сонечко! До людей! Я ж то слава Богу, призначений всенародно обраним президентом. Я маю право!»

___________________________________________________________________________

Реакція прискіпливих депутатів не примусила себе довго очікувати:

Сергій Онищук, депутат-свободівець: «Голова Житомирської облдержадміністрації має публічно вибачитися за образи та погрози депутатам, а правоохоронні органи – негайно відреагувати на свавілля цього чиновника».

Обуренню житомирян не має меж та краю після публікації реакції «Вельмишановного Ставленика Всенародно Обраного Президента», йдеться у зверненні прес-служби Житомирської обласної організації ВО «Свобода».

За відмову депутатів Житомирської міської ради брати участь у дерибані земель ботанічного саду у кращих традиціях регіоналів голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук погрожує розпочати розправу над депутатами. Мовляв, на стовпах розвішає, ще й вщент рознесе, забувши про те, що депутати є представниками житомирян (про що писали місцеві ЗМІ). Обзиваючи депутатів паскудами, нікчемами та сірими дикунами, він називає всіх мешканців Житомира, що голосували за такий склад ради такими самими словами.

Як бачимо, «Вельмишановний Ставленик» дуже гарно розбирається в людській сутності, а в Житомирі живуть паскуди, нікчеми та сірі дикуни. Пан губернатор має вигідну відмінність: він не такий!!!

Слід нагадати Рижуку перелік його службових обов’язків, в який навряд входить висловлювання погроз та організація тиску щодо депутатів місцевих рад. Також хочеться, щоб пан губернатор пам’ятав, що він всього на всього чиновник, якого як призначили, так і можуть звільнити. Надто після таких слів.

Взявши до уваги відверті та публічні погрози голови ОДА депутатам Житомирської міської ради, можна зробити висновок, що він нікого та нічого не боїться та буде доводити обіцянки щодо депутатів та стовпів до логічного завершення.

Депутати Житомирської міської ради від ВО «Свобода» вимагають публічного вибачення від Рижука за образи і погрози, а правоохоронні органи мають дати правову оцінку свавіллю чиновника.

Сергій Пашинський, депутат Верховної Ради України, голова Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина»: “Такі емоції губернатора викликані цілком зрозумілою обережністю депутатів в питанні виділення 5 га Ботанічного саду Житомирського національного агроекологічного університету для будівництва гіпермаркету «Епіцентр».

А небажання житомирських депутатів зібратись на голосування за «дерибан» землі громади, Сергій Рижук назвав «соромом, паскудством, нікчемністю, сірістю та дикунством».

Якщо губернатору так хочеться, то терміни «повідриваю голови», «вивішу на стовпах» і «рознесу вщент» він може приберегти для нарад у президента Віктора Януковича, який, як відомо, також полюбляє «відкручувати голови» і «відривати ноги».

«В Житомирі ми вирішили побудувати за три місяці «Епіцентр», – каже Сергій Рижук. Хто ці «ми»? Рижук і його протеже – міський голова Володимир Дебой? Хоча зараз губернатор лає і Дебоя, дозволимо собі нагадати, що саме він висунув цього діяча в мери, взявши відповідальність за його «діяльність».

Міські депутати – не проти інвестицій. Але вони – за правильні, корисні, законні інвестиції, а не такі, коли мер оголошує аукціон, перед тим… назвавши його переможця. Який, між іншим, може ще й платитиме податки в Києві, а не в Житомирі.

Пан Рижук аргументує будівництво «Епіцентру» ще й тим, щоб житомиряни «не їхали в Київ і не заглядали». На щастя, жителі Житомира в Києві часто бувають. І знають, що там такі гіпермаркети винесені на Окружну й інші околиці, що цілком логічно. Дуже сумніваюся, що Київ згодився б віддати 5 гектарів Ботанічного саду(!) під будівельний гіпермаркет… От тому підозріла активність щодо лобіювання будівельного гіпермаркету в центрі міста, в Ботанічному саду на берегах Путятинки, не викликала захоплення у міськради, зате, впевнений, гідна уваги компетентних органів, покликаних боротись з корупцією.

«Хай попробують не проголосують – ми без них зробимо!» – цитує преса губернатора. Панове Рижук і Дебой – без волі народу, виразниками яких є депутати, не зможуть зробити нічого стосовно громадської власності. А якщо зроблять – будуть відповідати по закону.

Недавно будо підписане розпорядження про проведення 14 вересня 2011 року у Києві форуму-презентації області «Житомирщина інвестиційна». Мета заходу, сказано в розпорядженні, – «розповсюдження інформації про потенціал регіону та можливі напрямки зовнішньоекономічної та інвестиційної співпраці з закордонними партнерами».

Шкода, але після таких заяв на адресу обраних народом депутатів міськради, можна проводити хоч сотню «форумів» і «показушних» презентацій. Адже інформація розповсюджується не тільки на них, і після таких заяв будь-який інвестор сторонитиметься Житомирщини, як чорт ладану! Це й називається поганим інвестиційним кліматом.

«Я ж то, слава Богу, призначений всенародно обраним президентом. Я маю право!» – каже пан Рижук. Призначено, нагадаю, згідно Основного закону, який покладає на нього – як і на всіх громадян України – не тільки права, але й обов’язки. Ми обов’язково подаруємо Сергію Миколайовичу примірник Конституції України з закладкою на статті 118, де вказується: «Якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації».

Краще було б губернатору освіжити в пам’яті список тих обіцянок, які так щедро роздавалися перед президентськими виборами 2010 року – і зосередитися на їх виконанні. Так буде краще для всіх.”

___________________________________________________________________________

Нагадаємо, минулу позачергову сесію житомирської міської ради міський голова Володимир Дебой скликав для розгляду питань регламенту. Разом з тим, на розгляд сесії було внесено “провалене” на попередній сесії питання “Про припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 5,3882 га за адресою: вул. Корольова, 39 та затвердження її для продажу на земельному аукціоні в м. Житомирі”. Земельна ділянка про яку йде мова знаходиться на території Ботанічного саду. Інвестором виступає мережа будівельних гіпермаркетів “Епіцентр”.