На 105-й день пішої мандрівки до Житомира дійшов українець без ноги Олександр Мазуренко

Олександр Мазуренко інвалід. Втратив ногу. Але це йому не заважає показувати справжні чудеса витривалості, міцності духу, незламності, сили волі. Того, чого у багатьох нащадків козаків вже немає.

Він йде з рідного Донецька до Києва через територію Росії та Білорусії. Своїм титанічним вчинком він прагне привернути увагу громадськості до проблем чорнобильців, ліквідаторів, які через 25-років після дня вибуху ЧАЕС так і не отримали належної підтримки збоку держави. Сьогодні 105-й день його пішого маршруту. Пересуваючись на двох милицях він ще й тягне за собою 44 кілограмовий візок, у якому одяг, спальний мішок, медикаменти. Ночує, там де ніч застане. Посеред поля, обабіч траси.

Репортер Житомира зустрівся з Олександром Мазуренком у центрі Житомира біля міської ради. Вояжер зайшов у державну установу, щоб повідомити чиновників про те, що він дістався нашого міста. Біля входу до міськради Олександр розгорнув національний прапор України. Так він робив у кожному місті та населеному пунктові, до якого приходив. Через це у сусідній Білорусії з українським інвалідом повелися вороже.

Олександр Мазуренко, пройшов пройшов 1971 кілометр, вийшов на фінішну пряму: “Житомир зустрів мене привітно. Прості люди допомогли їжею, підтримку та допомогу надають чорнобильські організації. Так само було протягом усього маршруту. Ось тільки у Гомелі, біля адміністративної будівлі стався прикрий інцидент. Коли я розгорнув український прапор, як символ держави, де трапилася найжахливіша в історії людства техногенна катастрофа, з приміщення вибігли 2 охоронці і у наполегливій формі почали примушувати мене згорнути прапор України.”

Олександр зізнається, що це турне дається йому складніше, ніж минулі подорожі. Все ж вік вже не той… Тому планує згодом організувати ще один похід, а далі – з цією ідеею буде покінчено.

Сергій Фещенко

____________________________________________________________________________

Чоловік вже прямує до столиці. За декілька днів його митарства скінчаться у центрі Києва на Майдані.