На Житомирщині дві сестри пішли з дому, бо мати з вітчимом періодично заливалася горілкою

Сімейні негаразди – що може бути жахливіше для маленької людини, яка тільки починає пізнавати цей світ.

Наприкінці липня у передобідню пору до чергової частини Баранівського РВ УМВС України в Житомирській області надійшло телефонне повідомлення від жительки району про те, що її доньки, Ірина та Оксана (імена змінені), учениці 8-го класу загальноосвітньої школи, напередодні у вечірній час самовільно пішли з дому та до теперішнього часу не повернулись і місце їх перебування невідомо.

Працівники оперативно-слідчої групи райвідділу, що негайно виїхали на місце події встановили, що дівчата, ймовірніше за все, свідомо та самостійно пішли з дому. В залишеній записці написали, що ідуть за власним бажанням і просили, щоб їх не розшукували. При цьому дочки «позичили» у матері банківську кредитну картку.

Працівники міліції орієнтували громадськість, сусідні міськрайвідділи, водіїв маршрутного транспорту. Особовий склад райвідділу, піднятий по тривозі, прочесував місцевість і опитував людей. Здається, жоден квадратний метр не залишився поза увагою. У результаті було встановлено ймовірний маршрут пересування близнючок.

З’ясувалось, що Ірина та Оксана напередодні пішли до центру селища, де сіли в автобус, який рухався у напрямку сусіднього Романівського району, а звідти, не зважаючи на пізню годину, пішки помандрували до села, де проживає їх бабуся.

Як розповів т.в.о. начальника Баранівського РВ Сергій Собецький, працівникам міліції не вистачало кількох хвилин, щоб відразу уранці наздогнати втікачок. Мандрівниці попутним транспортом поїхали в райцентр, де із материної кредитки зняли 350 гривень, які витратили на придбання продуктів харчування та інших дрібних речей. Назад у село повертались на таксі і цього разу уже не до бабусі. Дівчата вирішили оселитися в хаті-пустці, яка належить їх матері. Однак там на них уже очікували працівники міліції.

На запитання, чи боялися самостійно подорожувати, дівчата твердо відповіли «Ні!». А причиною втечі назвали те, що матір, на їх думку, неналежно до них ставиться, обмежує їх у спілкуванні із знайомими та друзями. До того ж, за їх словами, час від часу разом із вітчимом зловживає спиртним.

___________________________________________________________________________

На даний час діти відмовились від проживання в сім’ї, у зв’язку з чим влаштовані в Житомирський притулок для дітей, де вони будуть очікувати прийняття рішення відповідними соціальними службами.

Матір за неналежне виконання обов’язків щодо виховання своїх дітей притягнено до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Тетяна Дружинська, інспектор ВЗГ УМВС України в Житомирській області