Прокуратура покарала санстанцію

Прокуратура Житомирщини покарала санітарно-епідеміологічну службу області за недостатній контроль за дитячими оздоровчими закладами.

Органами прокуратури Житомирської області перевірено роботу санітарно-епідеміологічної служби щодо здійснення ними санітарного нагляду в дитячих оздоровчих закладах області.

Про це Репортерові Житомира повідомляє Прес-служба прокуратури Житомирської області.

Як повідомила старший помічник прокурора Житомирської області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Діана Алхімова, виявлено цілу низку фактів порушення санітарного законодавства, що могло коштувати дітям здоров’я.

Зокрема, такі порушення санітарних норм, як постачання продуктів харчування без супровідних документів, що засвідчують їх якість, годування дітей забороненими продуктами та стравами, недодержання умов зберігання продуктів, технології приготування страв, експлуатації обладнання та особистої гігієни працівниками тощо.

За результатами перевірок органи санітарно-епідеміологічної служби внесли постанови про заборону постачання продуктів харчування до дитячих закладів до усунення порушень, але належним чином не проконтролювали виконання своїх вимог.

Наприклад, у комунальному підприємстві «Чуднівський спортивно-оздоровчий табір «Корчагінець» впродовж червня-липня 2011 року дітей годували фруктами та овочами за відсутності сертифікатів якості та аналізів на залишкову кількість пестицидів. Проте Чуднівською районною санітарно-епідеміологічною станцію порушення проігноровано, винних осіб до адміністративної відповідальності не притягнуто.

Непослідовно діяли працівники Малинської районної санепідстанції після виявлення бактерій групи кишкової палички у пробах вареної курки та морозива, виготовлених у кафе «Квінта» (м. Малин) – вони притягнули до адміністративної відповідальності винних осіб, але продукцію з реалізації не вилучили, розслідування джерел надходження неякісних продуктів харчування та повторної перевірки у кафе не провели.

Неналежним чином відреаговано також на факт виявлення на комбінаті громадського харчування пряників «Північних» із комірними шкідниками-довгоносиками та їх личинками, що призначалися для харчування школярів.

Партію недоброякісних солодощів з реалізації Малинською районною СЕС знято, але заходів до усунення порушень санітарного законодавства до підприємства-виробника не вжито.

Прокуратурою міста Житомира встановлено, що у дитячому оздоровчому таборі «Лісовий берег» у першу зміну оздоровлювалося більша кількість дітей, ніж дозволено проектною потужністю. Проте санепідслужбою жодного випадку порушення режиму впродовж року не зафіксовано.

____________________________________________________________________________

За результатами перевірок прокурорами внесено 12 подань та приписів, принесено 4 протести, винесено 4 постанови про порушення дисциплінарного впровадження, до відповідальності притягнуто 14 посадових осіб органів держсанепідслужби.