У Житомирі пройшла акція «Котел гніву»

Вчора, 3 серпня, в Житомирі перед будівлею обласної державної адміністрації пройшла акція «Котел гніву».

На площі Корольова представники трьох підприємств: ЖТТУ, «Укрхміль», ТОВ «ЮЛ Соф» (с.Райки) об’єднавшись з житомирськими комуністами вийшли вимагати погашення боргів по заробітній платі. Свою акцію вони назвали «Котел гніву». Комуністи паралельно протестували проти пенсійної реформи.

Люди вийшли з вимогою до влади взяти під контроль проблему з невиплатами, адже загальна заборгованість по зарплаті вже перевищує 5 млн. грн. Мітингувальники кажуть, що люди вже починають втрачати свідомість на роботі. За їхніми словами, вони майже нічого не їдять.

“У мене 3,5 місяця заборгованість. Це близько 10 тис. грн. Я не знаю, як буду відправляти дитину в школу. Комунальні теж не оплачені. А квитанції приходять. Надходять погрози про відключення газу, світла, води”, – розповідає водій тролейбуса Валерій Доканов.

Злякавшись, представники обласних і міських властей, які вийшли до протестуючих, запевнили людей, що ситуація знаходиться під контролем. Людям пообіцяли, що проблеми з виплати заробітної плати будуть вирішувати на рівні Кабінету міністрів.

Житомирський мер Володимир Дебой, переконував журналістів, що зарплата виплачується, але не на 100%. “Що стосується ТТУ, зарплата виплачується щомісячно, але не повністю, в рамках можливих надходжень. Я розумію, що невдовзі школа, що потреба в заробітній платі. Я щиро над цим працюю і домовився про зустріч у кабінеті міністрів з цього питання”, – сказав мер.

Працівники обіцянкам не вірять. Заступник губернатора житомирської області Микола Олещенко також звернувся до учасників акції. Він заявив, що влада і так робить все можливе, щоб погасити борги по зарплаті. Але все відразу зробити неможливо.

“Рік тому, коли ми прийшли до влади, борг по заробітній платі в області досягав 65,5 мільйона гривень. Станом на сьогоднішній день цей борг скоротився до 21,5 мільйона. На превеликий жаль, цей борг залишився у самих проблемних підприємствах, – сказав мітингуючим Микола Олещенко. – У тому числі це «Укрхміль» і «Юл Соф». І майже 50% боргу залишилося – у підприємств міста Житомира. Доходить навіть до кримінальних справ. І ми над цим працюємо, це не так просто. Кажу, що це проблема бородата, їй вже шість років”.

Мова замгубернатора постійно переривалася криками «Ганьба», на що Олещенко реагував з поблажливою усмішкою й скорботно розводив руками. За словами Олещенко, ТТУ – одне з найбільших комунальних підприємств-боржників не тільки в Житомирі, а й області.

“Проблема підприємства непроста, але вона вирішується. І мені не соромно зараз стояти тут і відповідати за дії губернатора і ми працюємо”, – сказав Олещенко. Крім того Олещенко заявив, що не чув як Сергій Рижук ображав працівників ТТУ і звинувачував їх у бездарності.

“Таких слів губернатор не говорив і не міг говорити”, – сказав Олещенко.

Проте, в липні під час відвідування житомирського депо, один з водіїв ТТУ звернувся до мера: «Працівники ТТУ 4-й місяць не отримують зарплату. Ваші працівники отримують її щомісяця. Як Ви собі це уявляєте?».

Таке звернення розлютило Рижука.

“Ви на мене не наскакуйте, бо самі залізли в петлю. Ми допоможемо, якщо будете працювати. Коли я приїжджав навесні, і пропонував запускати трамваї – ні, совалися, совалися. Вам що батіг потрібно і губернатора з батогом? Якщо потрібно – дамо … А ми такі бідні нещасні … Тупі! Бездарні і безвідповідальні … Ви слабаки, погано працюєте, нікчемно працюєте! І ви в тому числі – я вашого прізвища не знаю» – відповів губернатор водієві.

Під час мітингу з будівлі облдержадміністрації винесли плакат з написом «Підтримуємо позицію губернатора Рижука». Проте під натиском присутніх, плакат швидко згорнули і забрали.

Після мітингу люди не розходилися і оточили мера Житомира Володимира Дебоя. Він довго спілкувався з мітингуючими, які висловлювали йому образи на бездіяльність міської та обласної влади. Розмовою зацікавились навіть охороняючі порядок міліціонери, у яких теж були питання до діючого мера.

Наприкінці мітингу під керівництвом комуністів була прийнята резолюція із зверненням до керівництва країни, але, судячи з реакції мітингувальників, надії на те, що хтось їх почує, немає. Адже вони і раніше зверталися до влади з проханням про допомогу, однак постійно отримували відписки, типу «питання перебуває на контролі».

За матеріалами: RTA-plus