“Я тебе породив, я тебе і вб’ю”: “Батьківщина” звернулася до Рижука з проханням прибрати Дебоя

“Я тебе породив, я тебе і вб’ю” – приблизно на такий гоголівський сценарій підштовхує обласний осередок партії “Батьківщина Сергія Рижука, керманича Житомирщини, людину, яка 11.11.2010 привселюдно заявила, що несе повну відповідальність за діяльність житомирського міського голови Володимира Дебоя”.

Сьогодні, фіаско спіткало позачергову сесію житомирської міської ради, яку скликав два тижні тому міський голова для розгляду питань регламенту. Разом з тим, на розгляд сесії було внесено “провалене” на минулій сесії питання “Про припинення права постійного користування земельною ділянкою площею 5,3882 га за адресою: вул. Корольова, 39 та затвердження її для продажу на земельному аукціоні в м. Житомирі”.

Навколо цієї ділянки розгорівся скандал: по перше – це територія Ботанічного саду, легені міста, по-друге, інвестором, який запримітив собі цю ділянку виступила всеукраїнська будівельна мережа “Епіцентр”. У багатьох одразу ж виникли питання: навіщо житомирська влада віддає зелену зону під забудову торгівельному гігантові? У нас що, вільних територій у промзоні немає?

Частково на це питання вже відповів на сьогоднішній прес-конференціїї Володимир Дебой. За його словами, рішення про вибір місця для майбутнього “Епіцентру” в Житомирі вибирали логісти самого інвестора. Вони прорахували, що у цьому районі розташовані інші торгівельні мережі сфери будівництва, а отже житомиряни вже звикли їздити за будматеріалами в район ТТУ. Також Володимир Дебой нагадав про те, що інвесторам треба сприяти, створювати сприятливі умови для входження у регіон, оскільки “це місцеві податки, розвиток інфраструктури, робочі місця”.

Зовсім протилежної думки з приводу виділення земель Ботанічного саду у Житомирі під будівництво “Епіцентру” фракція “Батьківщини” у Житомирській міській раді. Тут вважають, що земля виділяється з явними порушеннями, чиїмось приватним інтересом, про що свідчить поспіх, підкилимність, необгрунтованість у процедурі прийняття цього питання міським головою і його командою. До того ж, представники “Батьківщини” не розуміють аргументації Володимира Дебоя, якою він заветував Регламент, який “дає депутатам більш ефективно працювати”.

Аналізуючи ці та інші прогалини у роботі міського голови, партійці житомирської “Батьківщини” прийняли рішення написати відкритого листа до людини, яка привела до посади нинішнього мера Житомира, його “політичного батька” Сергія Рижука. Щоб не дестабілізувати ситуацію у місті питаннями імпічменту міського голови і можливими судовими розглядами у подальшому, “Батьківщина” просить Рижука “по-тихому” вирішити питання, а саме, спонукати (примусити, як “батько”) Володимира Дебоя власноруч написати заяву про відставку з поста Житомирського міського голови.

Звернення представників політичних партій, громадських організацій та громадян Житомира до голови Житомирської обласної державної адміністрації С. М. Рижука

Сергію Миколайовичу!

Впевнені, мало кого залишила Ваша обіцянка «вирвати місто з кігтів бідності, безгосподарності, й байдужості», яку Ви проголосили, представляючи новообраного мера Володимира Дебоя (перед цим – Вашого заступника) на першій сесії Житомирської міської ради 6-го скликання. Нагадуємо Вам Ваші ж слова: «…ми прийшли сюди з моїми заступниками, щоб пообіцяти вам, що державна адміністрація береться в повну силу й з усіх напрямків з вами співпрацювати. Й не просто допомагати, а працювати разом в усіх напрямках, котрі допоможуть житомирянам будувати своє людське щастя», – наголосили Ви.

Також йшла мова про те, що «ОДА аналізує ситуацію в місті для того, щоб запропонувати не поверхневі, а системні підходи для якісно нового життя». Сьогодні ми з жалем змушені констатувати, що Житомир перетворився в місто, жити в якому є досить сумнівним «щастям». Міська влада навіть не намагається боротися з бідністю, зате повною мірою демонструє саме безгосподарність на тлі повної байдужості Сергію Миколайовичу, Ви ж обіцяли міській владі допомагати й працювати разом, а отже саме Ви повинні нести особисту відповідальність за ситуацію в місті, де не ремонтуються дороги, електроенергія подається з перебоями, в розпал літньої спеки припиняється подача води (!). хіба це саме ті Ваші «системні підходи для якісно нового життя»?

Останні міські події – Обленерго обмежив енергопостачання станцій третього підйому водоканалу через величезні борги за електроенергію. Після знущання відсутністю води над тисячами сімей в мікрорайонах Крошня, Богунія, Малікова, Польова, заступник мера з ЖКГ Микола Боровець (мер Дебой у відпустці?) застосувавши «системний підхід» до вирішення господарчих проблем міста знайшов вихід – послав телеграму Прем’єр-міністру і на якийсь час водопостачання відновилось. Чи надовго, пане губернатор?

Сергію Миколайовичу, у Житомира немає головного атрибуту місцевого самоврядування – незалежного авторитетного мера. І з Вашої вини теж! На наше глибоке переконання, Ваш «протеже» Володимир Дебой не має ні здібностей, ні бажання керувати таким складним господарством, яким є комплекс сучасного 273-тисячного Житомира. Мер повністю втратив підтримку і в депутатського корпусу міста, з одного боку ветуючи новий Регламент міської ради, що повертає депутатам їх законні права, а з іншого – лобіюючи відверто корупційні земельні питання. Невдала спроба мера зібрати сесію 2 серпня – яскрава ілюстрація його «авторитету» в міськраді.

Якщо те, що такою своєю діяльністю, чи, пак, бездіяльністю мер Дебой дискредитує в першу чергу свого поручителя-губернатора, – тобто Вас, Сергію Миколайовичу, – Вас не турбує, то житомирська громада не в стані більше терпіти такого стану справ. Мова вже не йде про «людське щастя», ми говоримо про елементарне виживання, за яке змушені боротись городяни в XXI сторіччі на відстані години їзди від європейської столиці.

Ми вимагаємо від Вас спонукати Володимира Дебоя написати заяву про відставку з поста міського голови, як такого, що не впорався з покладеною на нього відповідальністю за долі сотень тисяч людей.

Ми вимагаємо справедливих й чесних перевиборів Житомирського міського голови. Отже, безгосподарного й байдужого мера Дебоя – у відставку!

Сергій Пашинський, голова Житомирської обласної організації партії “Батьківщина”: “Дебой став мером на хвилі цунамі брехні, яку ПР запустила ще на президентських виборах, які тоді, на жаль, привели до влади Януковича. Згадайте ті “сині” платати, біг-борди, листівки, ролики по телебаченню, де звучали гасла типу “почую кожного”, “покращення життя вже сьогодні”. Люди повірили у цю агітбрехню. Вони щиро довірили владу Януковичу, його команді і сподівалися, що майбутній Президент щиро прагне покращити життя людей.

На цій хвилі до влади зміг приплисти і наш нинішній мер Житомира – Володимир Дебой. Хоча, якщо згадати те, що його підтримали лише 14% житомирян, можна ставити питання про моральну легітимність перебування людини на цій посаді. Ми звертаємось до представників інших політичних сил, громадян з пропозицією ініціювати звернення до Сергія Рижука, щоб той, у свою чергу, вплинув на свого ставленика Володимира Дебоя і змусив його піти у відставку.”

Віталій Француз, заступник голови Житомирської обласної організації партії “Батьківщина”: “Сьогодні якщо ти не член провладної команди, а саме ПР, на тебе чинять тиск, не продовжують контракт по роботі, ставлять у рамки, коли працювати неможливо. У той же час ті, хто при владі, приймають такі рішення, які абсолютно протирічать інтересам громади. Ніхто ж не проти розвитку міста, ми не вороги інвесторам. Питання інше: якою ціною нам обійдеться їхній прихід?

Наприклад, у Києві “Епіцентр” збудували на об’їздній і відвідувачів у ньому від цього менше не стало. У нас – 50 гектарів “пустої” землі в районі Аеропорту – беріть, будуйтеся, розвивайте інфраструктуру. Так само в районі нової розв’язки – будуте там і покупців від цього менше не стане. Так ні – треба забрати землю ботанічного саду…

Можливо така наполегливість у цьому рішенні представників влади роз’ясняється тим, що нашвидкоруч треба легалізувати декілька вкрадених гектарів землі ботанічного саду? До речі, ознайомитися із земельною документацією на землі території ботанічного саду нам не вдається і по сей день. Ховають під сімома печатками”.

Олександр Радько, голова фракції партії “Батьківщина” у Житомирській міській раді: “38 депутатів сьогодні не з’явилися на сесію! Це свідчить про те, що міський голова Житомира втратив довіру депутатського корпусу. На минулій сесії ми проголосували за регламент, який дає змогу депутатам більш ефективно працювати. Мерові це не сподобалося, оскільки нові повноваження депутатів примусили б більш відкрито працювати і його самого. Сьогодні ми виказали своє ставлення до таких підходів у роботі міського голови. Робити з нас маріонеток ми не дозволимо.”

___________________________________________________________________________

Нагадаємо, міський голова Житомира сьогоднішнє сесійне фіаско не розцінює як початок конфронтації між міським головою та депутатським корпусом та обструкцію персони керівника міста. Те, що відбулося, на думку Дебоя, не демарш усього депутатського корпусу, а а спонтанне рішення частини депутатів, які вирішили зробити піар.