Житомирська Свобода: “Вшануймо пам`ять борців за волю України!”

Житомирська «Свобода» запрошує вшанувати пам’ять Сціборського і Сеника.

30 серпня виповнюється 70 років з дня трагічної загибелі борців за волю України Миколи Сціборського та Омеляна Сеника.

Цього дня в храмах Житомира будуть проведені молитовні обряди. Житомирська «Свобода» запрошує взяти участь в мітингу пам’яті провідних діячів ОУН та покласти квіти до їх могили.

Вшанування пам`яті відбудеться 30 серпня о 18 годині на подвір’ї Преображенського собору, що на майдані Перемоги.

Влада держави, за яку вони загинули, не бажає їх визнати. Але українці визнають та пам’ятають тих, хто боровся за відновлення їх держави.

Некролог з газети «Українське слово»
Омелян Сеник, Микола Сціборський

30 серпня ц. р. в Житомирі на розі Гімназійної і Бердичівської вулиць впали від куль диверсанта визначні діячі Українського націоналістичного руху – члени Проводу Українських Націоналістів: Омелян Сеник та Микола Сціборський.

Омелян Сеник народився в 1891 р. у Яворові на Галичині, де здобув там середню освіту. За світової війни служить в Австрійській армії, з повстанням Української Держави й вибухом українсько-польської війни йде до Української Галицької Армії і разом з нею в ранзі сотника проходить весь її шлях – від боїв з поляками на заході до переможного походу, об’єднаних під командою Головного отамана Симона Петлюри Українських Армій проти большевиків, на Київ в серпні 1919 р. По закінченню збройних змагань вертається додому на Західні Українські Землі, де під проводом полковника Андрія Мельника в лавах Української Військової Організації, пізніше Організації Українських Націоналістів, як їх спів основник, віддається національно – визвольній боротьбі проти польської окупації. При кінці двадцятих років є Краєвим Комендантом – УВО – ОУН, пізніше емігрує за кордон, де як чільний член Проводу Українських Націоналістів невтомно працює, організуючи визвольну боротьбу українського народу проти польських і московських окупантів. Зокрема організує О. Сеник до участи в визвольній акції українську еміграцію за океаном, в південній та північній Америці.

Найближчий співпрацівник полковника Євгена Коновальця, Голова ІІ Великого Збору Українських націоналістів, Омелян Сеник був людиною великого формату, політичного хисту та досвіду, якого сміливо можна назвати душею організації.

Микола Сціборський народився в 1899 р. у Житомирі, де закінчив середню освіту у місцевій гімназії. З вибухом революції в 1917 р. молодим юнаком переходить з російської до Української Армії і бере участь у всіх її бойових діях аж до 1920 р.,служив він в окремій команді дивізії і досяг рангу підполковника. По закінченні збройної боротьби, перебувши польські табори, виходить на еміграцію, де закінчує свою освіту, осягаючи диплом інженера економіки на Українській Господарчій Академії в Подєбрадах.

Стає на чолі Легії Українських Націоналістів, що разом з УВО 1929 р. лягає в основу Організації Українських Націоналістів, в Проводі якої від того часу М. Сціборський займає визначне місце.

М. Сціборський був чинний в першій мірі в ділянці теоретично програмової та пропагандивної роботи, його заслугою у великій мірі повстала політична програма організації, є він автором численних науково-публіцистичних робіт та статей, що друкувались мало не по всіх частинах світу. Був, це можна сміло сказати, інтелект українського націоналістичного руху.

У 22-гу річницю здобуття Українською Армією Києва і перед новим звільненням столиці злочинні стріли вирвали українському народові двох найвизначніших його провідників.

Знаємо хто ховається за душогубами!

Над свіжою могилою стоїмо тверді і рішучі і присягаємось досягти того, за що впали сл. п. Сеник і Сціборський.
Вічна їм пам’ять.

Газета «Українське Слово» 11 вересня 1941 р.