Чехія хоче поставити в Житомирі пам’ятник страченим землякам

Чехія хоче встановити пам’ятний знак на честь страчених в 1938 році чехів у Житомирі. Про це повідомив прес-аташе посольства Чехії в Україні Мілан Екерт.

За його словами, представники посольства мають намір звернутися з цього приводу до Житомирської міської державної адміністрації та Житомирської міської ради.

“Будемо звертатися до керівництва Житомирської міської адміністрації та міської ради … Спільно з польською стороною, з німецькою стороною, з нашими товариствами в Житомирі, там, напевно, будуть поляки і чехи працювати, спільно на наступний рік або наступні роки … (встановимо – ред.) дошку чи пам’ятник з дошкою на це місце (місце страти – ред.)”, – заявив Мілан Екерт.

За його словами, зараз в Житомирі на місці страти чехів встановлено хрест. “Є хрест біля єврейського кладовища, на місці, де все трапилося … Я думаю, що цей хрест там встановили якісь організації козацькі з України”, – повідомив Мілан Екерт.

Згідно з повідомленням посольства Чехії, 28 вересня 1938 в Житомирі були страчені 77 чехів, які жили і працювали в Житомирі і в навколишніх селах. Це сталося в день святого Вацлава – покровителя чеських земель, на його честь були названі місцеві костьоли. З моменту виникнення незалежної Чеської Республіки в 1993 році цей день іменується днем чеської державності.

У червні 1958 року всі вироки вказаним чехам були скасовані, повідомляють “Подробиці”.