Держкомзем рекомендує не поспішати з продажем землі

Земля дорожчатиме з кожним роком, тому зараз не потрібно поспішати з продажем землі.

Селянам краще не продавати землю ще 6-7 років, а здавати в оренду або обробляти самостійно, тобто до того часу, доки на неї не сформується реальна ціна, інформує Репортер Житомира прес-служба Головного управління Держкомзему у Житомирській області.

«Слід укладати договори емфітевзису, що дасть змогу отримати наперед орендну плату. Але земля при цьому залишатиметься у власника. Навіть у разі його смерті вона перейде у спадок дітям. А якщо хтось прагне мати землю у власності, а інший – продати, то можна укласти договір ренти і протягом 10 – 15 років частинами одержувати плату за ділянку,» – радить перший заступник начальника Головного управління Держкомзему у Житомирській області Ігор Вержанський.

Фахівець зазначає, що ринкова вартість землі спершу буде невисокою, але постійно зростатиме. Сьогодні селяни отримують мізерну орендну плату, яка приблизно у 10–15 разів менше, ніж, наприклад, у Німеччині. О

рендна плата нині становить 3 відсотки від її нормативної оцінки. У середньому по Україні це 330 гривень за зданий в оренду гектар ріллі, середній розмір орендної виплати за гектар на Житомирщині становить 246 гривень.

З 1 січня 2012 року вартість оренди в країні зросте в 1,76 рази. Отже, орендодавець отримуватиме, приміром, за 5 гектарів до 3 тис. грн. на рік.

Вартість оренди після скасування мораторію на продаж поступово наближатиметься до середніх європейських показників. Такий прогноз підтверджується і російським досвідом. У найбільш продуктивних регіонах Росії орендна плата суттєво зросла і становить сьогодні від 100 до 150 доларів за гектар.

У цьому випадку порада кожному добре подумати, перш ніж назавжди розлучатися зі своїм земельним паєм.