«Лабораторія Касперського» назвала найстрашніші теми Рунету

За даними «Лабораторії Касперського», більше половини заражень ПК при переходах по посиланнях з пошукових систем формують запити на пошук безкоштовного ПЗ, сайтів «для дорослих» і ресурсів «жіночої» тематики: про кулінарію, моду і здоров’я.

«Лабораторія Касперського» досліджувала ступінь небезпеки пошукових запитів, вироблених користувачами в Рунеті. На основі цього дослідження компанія змогла скласти тематичний рейтинг запитів, що найчастіше призводять до зараження комп’ютерів шкідливим ПЗ.

Після аналізу статистики червня і липня 2011 аналітики прийшли до висновку, що головну небезпеку зараження несе пошук піратського та безкоштовного ПЗ. Аналітики підкреслюють, що використання у запиті слова «безкоштовно» суттєво збільшує ризик появи у видачі посилання на шкідливий контент. За даними «Лабораторії Касперського», 26% заражень в інтернеті доводиться на переходи саме по таких посиланнях.

Друге місце за небезпекою підхопити вірус займають сайти «для дорослих». Перехід по таким посиланням в пошуковиках призводить до 17% заражень ПК.

Нарешті, «бронза» за ступенем небезпеки, дісталася сайтам «дамської тематики», повідомляє «Лабораторія Касперського». У цю категорію аналітики віднесли ресурси про кулінарію, красу, здоров’я і моду. Переходи з пошукової видачі на «жіночі» сайти дають 15% випадків заражень.

Всього ж в «Касперському» кажуть, що помітну небезпеку зараження несе пошук ресурсів по 8 великим тематичним категоріям.

Порівняльна небезпека пошукових запитів в Рунеті

Крім пошуку ПЗ, «дорослих» і «жіночих» сайтів аналітики окремо виділяють небезпека пошуку по соцмережах, пошуку «легких заробітків» в інтернеті (наприклад, бонусних програм за кліки), пошуку дитячих та розважальних ресурсів. Замикає рейтинг небезпечних запитів автомобільна тема. На всі інші теми пошуку доводиться не більше 5% заражень.

Статистика була зібрана «Лабораторією Касперського» за допомогою системи моніторингу Kaspersky Security Network (KSN) – мережі, яка збирає і систематизує дані про погрози з користувацьких ПК, пише CNews.