7 яскравих історій про Стіва Джобса

Співзасновник корпорації Apple їздив на машині без номерів і надихав українських чиновників.

П’ятого жовтня 2011 року не стало одного з найвідоміших людей планети – американського бізнес-магната, співзасновник корпорації Apple Стіва Джобса. Пропонуємо згадати декілька яскравих епізодів з життя геніального управлінця, що звів піратство в ранг чесноти.

1. У Стіва Джобса була сама скромна зарплата в світі: за офіційними документами, вона становила 1 долар на рік. Тим часом як премію виконавчий директор Apple отримав від компанії премію – реактивний літак Gulfstream вартістю $43,5 млн. Причому усі витрати з утримання лайнера компанія взяла на себе. Крім того, йому належали 5,426 мільйона акцій Apple, а також 138 мільйонів акцій Disney (які він отримав в обмін на продаж студії Pixar). У 2009 році Forbes оцінив чисті активи Джобса в розмірі $5,1 млрд. – це 43-е місце в рейтингу найбагатших американців. При цьому Джобс був геніальним менеджером і маркетологом, і аж ніяк інженером або програмістом: своїми першими винаходами Apple зобов’язана партнеру Джобса, вихідцю з української родини Стіву Возняку.

2. У 1976 році, у віці 21 рік Стів Джобс заснував компанію Apple, інвестувавши в її створення 1 300 доларів, отримані від продажу мікроавтобуса Volkswagen його батька, а також професійного калькулятора фірми Hewlett-Packard, що належав його напарнику Стіву Возняку. Два роки по тому шкільна подруга Стіва Крістін-Енн Бреннан народила дочку на ім’я Ліза. І в цьому ж році на світ з’явився комп’ютер Lisa. Протягом двох років Джобс намагався довести, що ніякого відношення до вагітності Крістін-Енн не має, проте генетична експертиза довела його батьківство. Втім, навіть будучи успішним бізнесменом Джобс відмовлявся допомагати доньці та її матері матеріально. В результаті колишній художниці і дочці мільярдера доводилося виживати на допомогу з безробіття. Своє ставлення до дочки Джобс змінив після того, як дівчинці виповнилося сім років. А з підліткового віку Ліза живе разом з батьком і його сім’єю.

3. Стів Джобс, який почав кар’єру ще в підлітковому віці, довгий час вважався одним з найбільш успішних і водночас самих нахабних і зарозумілих топ-менеджерів. Ще в 1981 році засновник проекту Macintosh Джеф Раскін говорив, що Джобс пропускає призначені зустрічі, приймає спонтанні рішення, не заохочує відзначених співробітників, постійно перебиває і ніколи не слухає співрозмовників, не прислухається ні до чиєї думки і часто поводиться безвідповідально і нераціонально. Ходять легенди про те, як Джобс звільнив співробітника, який посмів увійти разом з ним у ліфт, або з тріском вигнав асистента, який приніс йому мінеральну воду не тієї марки. Все змінилося після повернення Джобса в Apple в 1998 році: його проект NeXT провалився, він обзавівся сім’єю і змінив своє ставлення до людей і самого себе.

4. Джобс ніколи не заперечував, що в молодості вживав наркотики. Навіть більше: за його словами, це були «одна або дві або три найважливіші речі, які я зробив у своєму житті». Цей епізод з життя Джобса став однією з ліній художнього фільму «Пірати Силіконової долини» (1999) – однієї з трьох стрічок, в яких згадується засновник Apple.

5. Стандартне вбрання Стіва Джобса багато років складалося з чорної водолазки St.Croix, джинсів Levis 501 і кросівок New Balance. Саме в такому вигляді (правда, під ім’ям Стів Мобс) засновник Apple з’явився в одній з серій знаменитих «Сімпсонів». Однак в ранні роки компанії і в період роботи в компанії NeXT Джобс надавав перевагу найдорожчим костюмам від Brioni. На обкладинці журналу Macworld за січень 1984 року, де Джобс стояв за столом із трьома першими комп’ютерами Macintosh, він був одягнений у коричневий піджак в тонку смужку, коричневу краватку і білу сорочку. А ось в офіс він довгі роки ходив в капцях і майці. «Я можу з більшою користю витратити той час, який я зазвичай витрачав вранці на вибір туалету», – говорив Джобс з приводу одноманітності свого гардеробу.

6. Вся філософія Apple була побудована на тому, що Джобс ніколи не проводив розрізняльну грань між великими фахівцями по комп’ютерах і великими художниками. «Дизайн – це не те, як пристрій виглядає, а те, як воно працює» – говорив бізнес-магнат. Незважаючи на те, що Джобс вів досить аскетичний спосіб життя, він любив гарні й дорогі речі. Зокрема, автомобілі. Одного разу Джобс зізнався, що хотів би, щоб Macintosh був «як Porsche», а NeXT Cube – «як чорний Porsche в світі комп’ютерів». Впізнати його машину на парковці було досить просто. По-перше, її марка обов’язково Mercedes, по-друге, він вважав за краще ставити автомобіль на парковку для інвалідів, і, по-третє, на його машині не було номерного знаку.

7. Об’єктами копіювання ставали не тільки матеріальні творіння Apple – айфони або айпади, але й мова Джобса. Так, підозріло знайомі нотки українські журналісти почули у виступі секретаря Ради національної безпеки і оборони Раїси Богатирьової на врученні дипломів випускникам Києво-Могилянської академії 28 червня 2011. Оригінал знайшовся досить швидко: ним виявився виступ Стіва Джобса перед випускниками Стенфорда шестирічної давності. «Вам доведеться на щось спиратися. На свій характер, долю, життя, карму, що завгодно … » – говорив в 2005 керівник Apple. «Знання, які ви отримали в цих стінах, ваш характер, доля, життя, в усякому разі, карма, допоможуть вам знайти правильну відповідь …» – вторив йому секретар українського РНБО в 2011-му. Також Богатирьовійї сподобалися вислови Джобса про смерть (власник Apple розповідав про те, як у нього знайшли рак) і те, що час людини дуже обмежений, причому ці два фрагменти зазнали ще менші зміни, ніж фрагмент про карму.

За матеріалами: “Коментарі”