Міліція Житомирщини припинила реалізацію контрафактної продукції через мережі аптек на суму понад півмільйона гривень

Наприкінці вересня слідчим управлінням УМВС України в Житомирській області порушено кримінальну справу відносно трьох членів організованого злочинного угрупування.

Відкрита справа за ознаками складу злочину ч.3 ст.229 (Незаконне використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування, …вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України, повідомляє ВЗГ УМВС України в Житомирській області.

Як встановили працівники Управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю, підозрювані упродовж грудня 2010 – вересня 2011 займалися розповсюдженням контрафактної продукції засобів індивідуального захисту на території щонайменше десяти областей України.

Для цього в мережі Інтернет створили магазин, в якому розмістили інформацію про продукцію, її вартість та контактні номери телефонів.

Зацікавлені особи відгукнулись на пропозицію, привабливість якої полягала, у першу чергу, у заниженій ціні на товар відомих виробників.

“Кожного із потенційних клієнтів члени угрупування перевіряли на платоспроможність та надійність, розповідає начальник відділу по боротьбі з правопорушеннями у сфері інтелектуальної власності УДСБЕЗ УМВС України в Житомирській області Анатолій Корчемлюк, – розпочинаючи працювати з ними із мінімальних партій. Лише згодом переходили до оптових постачань. Таким чином налагодили співпрацю з регіональними представниками у 10 областях України та Києві.

Найбільш цинічним у цій ситуації є те, що мережа реалізації фальсифікату охопила не лише роздрібну торгівлю в магазинах, кіосках, автозаправочних станціях, але й в аптеках.

Засоби індивідуального захисту, вартість яких в оригінального виробника становить близько 25-30 гривень, закупалися по 3,50 гривень, а продавалися по ціні справжніх.

Наразі висновки експертів свідчать, що фальсифікована продукція не відповідала жодним нормативним вимогам якості, а тому несла потенційну загрозу для її користувачів.

Для викриття діяльності злочинного угрупування оперативниками УМВС було проведено комплекс спеціальних заходів, результатом яких стало затримання трьох підозрюваних та вилучення великої партії товару на загальну суму близько півмільйона гривень.

Загалом же, повідомив начальник УДСБЕЗ УМВС Юрій Крошко, з початку року працівниками підрозділу з початку року виявлено 100 адміністративних правопорушень та 25 злочинів, пов’язаних із зловживанням у сфері інтелектуальної власності, припинено діяльність 6-ти цехів, з яких 4 по виробництву фальсифікату та 2 з тиражування компакт-дисків.

Алла Ващенко