П’ять міфів про йодовану сіль

Від браку йоду страждає і старий, і молодий: діти народжуються відсталими, а дорослі стають психами «без пам’яті»

Сьогодні брак йоду відчуває близько 70% населення України. Вся справа в тому, що країна розташована в зоні природного йододефіциту. На практиці це означає, що вміст йоду в грунтах, водах, і, відповідно, продуктах, вирощених на українських землях, дуже невеликий. А брак йоду призводить до розвитку недоумства, є причиною поганого фізичного і психічного здоров’я дітей. У дорослих же вона призводить до проблем з щитовидною залозою, зростанню зоба. Брак йоду у жінок може навіть призвести до безпліддя.

Недарма експерти самих різних міжнародних організацій закликають українців активніше вживати йод. Причому робити це рекомендують за допомогою продуктів харчування. Найбільша кількість йоду міститься в морепродуктах: морській капусті, морській рибі і риб’ячому жирі. Є йод в овочах і фруктах: баклажанах, картоплі, перці, полуниці, кокосових горіхах, помідорах, часнику, арахісі.

Однак найбільш дієвим профілактичним засобом вважається «поповнення» йодних запасів організму за допомогою йодованої солі. Втім, українці поки не поспішають заміняти просту кам’яну сіль йодованою.

«Коментарі» за допомогою керівника проектів з питань харчування Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Олени Труш розібралися, які саме міфи «не пускають» йодовану сіль на столи українців. Рекомендації щодо вживання йодованої солі ЮНІСЕФ також викладені в брошурі «йодний дефіцит – загроза здоров’ю та інтелекту нації України».

1.Проблема йододефіциту стосується дуже невеликого відсотка людей

Найпоширеніша омана – такої проблеми просто не існує. Експерти кажуть, що Україні за рівнем проведення йодної профілактики займає останні місця у світовому списку. У Європі, наприклад, за цим показником Україні відведено 25 місце. Тобто, українці в принципі не знають, що таке йодний дефіцит і яку загрозу несе він людині.

Результати цієї неінформованості яскраво ілюструють дослідження, проведені ЮНІСЕФ. Так, кожен четвертий українець вважає, що проблеми йододефіциту в Україні немає. Молоді або майбутні мами «пішли ще далі»: близько 40% жінок репродуктивного віку взагалі нічого не знають про вплив йоду на організм майбутньої дитини.

Адже щоденний брак кількох десятків мікрограмів йоду в харчуванні може призвести до незворотних порушень розвитку і функціонування організму. Особливо дефіцит йоду відчувають діти: недолік цього мікроелемента може спровокувати як формування вроджених аномалій при розвитку плоду в утробі матері до кретинізму, відставання в психічному розвитку і затримки фізичного розвитку дитини. Йододефіцит у дорослих найчастіше призводить до прогресування атеросклерозу, погіршує інтелектуальні здібності і психічну рівновагу людини.

2.Йодована сіль небезпечна для організму. Особливо у великих кількостях

Всесвітня організація охорони здоров’я категорично спростовує міф про шкідливість йодованої солі. Згідно з її висновками, українська йодована сіль визнана безпечною, нетоксичного та неканцерогенною. Вживання такої солі не може привести до виразки дванадцятипалої кишки або шлунку.

Медики стверджують, що швидше навпаки: збагачена йодом сіль вважається основним і при цьому найдешевшим методом йодної профілактики в усьому світі. А головне – йоду ніколи не буває багато! По-перше, рідко хто вживає занадто багато солі через специфічний смак, який вона надає стравам. По-друге, її вживання навіть у максимальній кількості (10г на добу) не здатне зашкодити організму – надлишки йоду просто не засвоюються. Швидше потрібно остерігатися саме надлишку солі: часте вживання щедро посолених продуктів негативно впливає на діяльність серцево-судинної системи.

3. При тепловій обробці йодована сіль втрачає свої властивості

Йодована сіль при приготування їжі в домашніх умовах зберігає близько 60% -80% своїх властивостей. У виробничих масштабах ситуація не гірша: якщо при виробництві варених ковбас втрачається 25% йоду, то у випадку з сирокопченими ковбасами втрати становлять лише 7%. При термічній обробці м’яса в продукті залишається 63% йоду, при випіканні хліба – 32-50%.

4.У солі поганий запах і вона псує смак продуктів

Це, напевно, найбільша помилка. Дослідження, проведені в 35 країнах світу, стверджують: йодована сіль не має негативного впливу на смакові якості харчових продуктів. Причому для дослідження бралися двадцять видів продукції, серед якої – хліб, сир, оброблене м’ясо, мариновані овочі, соуси і приправи. Між тим, в США, Великобританії і Нідерландах йодат калію (той самий, яким збагачується сіль) використовують як покращувачі якості хліба.

5. Вживання йодованої солі «вдарить» по сімейному бюджету

За підрахунками експертів, додаткові витрати, пов’язані з переходом від звичайної до йодованої солі – мінімальні. Бюджет середньостатистичної сім’ї, що прийняла рішення використовувати йодовану сіль замість звичайної, збільшиться лише на 10% вартості звичайної солі за рік.