Губернатор Рижук: “Зараз ми відновлюємо пожежну охорону на селі”

На Житомирщині відроджують сільські пожежні команди.

14-тий підрозділ місцевої пожежної охорони відкрили на Покрову у селі Бурківці Чуднівського району.

До важливої події у сільському житті бурківчани йшли довгих 8 років. Відродити залишений у спадок від колгоспних часів пожежний автомобіль допомогли рятувальники обласного управління МНС.

А от ремонт, оснащення пожежного депо та утримання вкрай необхідної на селі пожежної команди спромоглися взяти на себе керівники ще п’ятьох навколишніх сільських рад: Краснопільської, Безпечнянської, Носівської, Молочківської та Стетковецької, адже наслідки пожеж мешканці дев’яти підлеглих сіл відчували на собі вже не раз. Про Репортерові Житомира повідомляє прес-служба УМНС в області.

За останні 5 років тут виникло 33 пожежі, одна людина загинула у вогні. Тож, потреба у 100 тис. грн. на рік для утримання такого підрозділу місцевої пожежної охорони (МПО) – помірний тягар, у порівнянні з можливими матеріальними та людськими втратами.

Для забезпечення цілодобового чергування у Бурковецькому МПО ввели 4 посади водіїв-пожежних, працює телефон та створені усі умови для праці у теплому пожежному депо.

У день відкриття МПО матеріально-технічний запас новоствореного підрозділу поповнився ще й пожежним одягом, вогнегасниками, пальним, стільниковим телефоном та побутовою технікою.

“Життя давно нас переконало, що пожежна безпека це не просто підрозділ – це охорона життя і здоров’я кожної людини, майна, надбаного важкою працею та вирощеного врожаю від руйнівної сили вогню, – наголосив на урочистому відкритті Бурковецького МПО голова обласної державної адміністрації Сергій Рижук. – До недавнього часу такі пожежні підрозділи тільки ліквідовувалися, бо реорганізовані сільгосппідприємства не хотіли брати на себе фінансовий тягар по їх утриманню, але зараз ми відновлюємо пожежну охорону на селі. За цим прикладом будемо активніше працювати в цілому по області, особливо по захисту сіл, розташованих в лісовій місцевості, аби в спекотну погоду не допустити розповсюдження пожеж на значні площі”.

Наразі в області вже створено та успішно працює 14 підрозділів місцевої пожежної охорони, три з яких розпочали свою роботу саме цього року.

Зокрема, місяць тому відсвяткувала новосілля МПО Слободищенської сільської ради, а ще раніше – Червоноволоцька пожежна команда Лугинського району.

Як зазначив начальник обласного управління МНС генерал-майор служби цивільного захисту Ігор Нікітчук, приємно констатувати, що підрозділами місцевої пожежної охорони цього року здійснено 16 самостійних виїздів на гасіння пожеж та врятовано матеріальних цінностей на суму понад 1,2 млн. грн.

До кінця 2015 року на виконання районних програм забезпечення пожежної безпеки планується створити 47 підрозділи МПО із загальним обсягом фінансування понад 6,3 млн. грн. З цього приводу він подякував за тісну співпрацю та порозуміння вкрай важливої справи збереження життя та здоров’я людей керівництву обласної державної адміністрації та обласної ради, а також генератору ідеї відродження Бурківецької пожежної команди – голові Чуднівської райдержадміністрації Максиму Самчику, голові районної ради Валерію Копчику та сьогоднішньому господарю свята – сільському голові Ніні Юрчук.