Скажений собака посадив Житомир на карантин

У Житомирі сказ. Носієм смертельної хвороби став пес.

У цілому мікрорайоні Житомира довелося оголосити карантин через одного собаки зі сказом. Носієм смертельної хвороби став пес, який жив біля одного з профтехучилищ. Він охороняв територію навчального закладу, однак не був щеплений.

Нині 24 людини, педагоги і студенти, які контактували із твариною, отримують профілактичні щеплення. Карантин триватиме 2 місяці, повідомляє тсн.

Студенти, педагоги та місцеві жителі підгодовували і пестили пса Рекса, який прибився до училища ще влітку.

Методист ПТУ Людмила Свищ каже, коли кілька днів тому собака занедужав, подумали, що він чимось отруївся. “Була така розсіяність рухів, така хода, потім, коли вмирав, був дійсно параліч”, – розповіла Людмила.

Пса відв’язали, а через день знайшли мертвим неподалік від училища. Аналізи підтвердили – тварина була хвора на сказ. Директор навчального закладу запевняє, собаку хотіли привити від сказу, але не встигли.

“Нікого вона не покусала, нікого не подряпала, люди, які давали їй їсти давали на відстані. Але від перестороги вони отримують вакцину”, – повідомив директор ВПТУ.

Фахівці припускають, що причиною спалаху сказу могла стати скажена лисиця, яка забігла на околицю міста і покусала собак.

Заступник керівника головного управління Державної ветеринарної медицини Житомирської області Володимир Вісик повідомив, що проводиться контроль за собаками, які забігають на територію.

По вулицях від будинку до будинку ходять ветеринари. Щеплюють усіх домашніх тварин. Кажуть, вакцина є, має вистачити. Вимушену вакцинацію проводять безкоштовно.

“Люди позитивно до цього відносяться, і вони приходять, і роблять прививки”, – розповів лікар ветеринарної медицини Леонід Куйдан.

У міськраді також запевняють, що вжили усіх необхідних заходів. Тож просять людей не панікувати. А ось як зменшити кількість приблудних псів, ніхто поки що не знає. Стерилізація і присипляння не допомагають при такій кількості бездомних тварин.

Притулок для бездомних тварин тут планують відкрити наприкінці року. Лише після цього, сподіваються чиновники, бродячих собак на вулицях міста поменшає.