Як працювати в робочий час?

Ви помічали, що найкращий, найбільше плідний робочий час – це ранок до початку робочого дня і вечір після його закінчення?

Весь день йде на якусь метушню. Телефонні дзвінки, забігання підлеглих і колег, безперервне надходження вхідних електронних листів … І лише ранній ранок, якщо ви жайворонок, і пізній вечір, якщо ви сова, дають можливість зосередитися. Зупинитися, віддихатися, розкласти на столі по-справжньому важливі папери, відкрити файл зі стратегічним планом на наступний рік. Ви знаєте, що саме в цей час ви створюєте основну «додану вартість» для компанії, просуваєтеся до особистих і корпоративних стратегічних цілей.

В результаті ваш робочий час захоплює набагато більше, ніж встановлені згідно з Трудовим кодексом вісім годин. Ще гірше, якщо ви берете частину роботи додому. Сучасні технології – ноутбуки, корпоративна пошта в смартфоні, скайп – легко дозволяють роботі вторгатися у ваше особисте та сімейне життя, пишуть “Відомості”.

Адже якість відпочинку не менш важлива, ніж якість роботи. Адже ми працюємо, щоб жити, а не живемо, щоб працювати. Тому варто заправити роботу в більш жорсткі рамки. Щоб уникнути відкладання важливих завдань на вечір або ранок:

Не перевіряйте пошту щохвилини, вимкніть автоматичну виїмку пошти в корпоративній поштовій програмі. Для більшості посадових позицій трьох-чотирьох перевірок пошти протягом дня більш ніж достатньо. Краще робити це в певний час, добре відомий вашим колегам.

Хоча б на 2-3 години в день забезпечуйте собі усамітнення для роботи над складними завданнями, які вимагають зосередженості. Ставте на цей час на стіл червоний прапор, повідомте всім колегам його значення: «Мене не чіпати – вкушу!» Одягайте навушники. Закривайте поштову програму. Фізично висмикуйте з комп’ютера мережевий шнур або відключайте WiFi. Навіть якщо вас потягне в інтернет або в пошту, ви не зможете туди потрапити.

Обговоріть з колегами «зелений час», до якого ви, навпаки, відкриті для запитань і дискусій. Краще, якщо це будуть певні години дня. Ставте на цей час зелений прапор на робочий стіл.

Поза офісу:

Намагайтеся не брати роботу додому. Не засмічуйте домашній простір робочою енергетикою. Якщо хочеться зосереджено попрацювати над чимось поза офісом, краще використовувати для цього тихе кафе або лоббі хорошого готелю. До речі, пара годин такої роботи поряд з офісом ще й прекрасний спосіб перемкнутися на спокійний вечірній режим і перечекати дорожні пробки.

Домовтеся з керівництвом і підлеглими про те, що в неробочий час ви готові відповідати на телефонні дзвінки (а краще sms) тільки у виняткових випадках. По-справжньому аварійні надтермінові питання виникають не так вже й часто.

І головне – увечері, відключившись від робочого процесу, не відчувайте докорів сумління. Погано відпочивша людина – поганий працівник. На наступний день ви потрібні корпорації, де ви працюєте, або бізнесу, яким керуєте, свіжим й бадьорим.