10 маловідомих фактів про YouTube

Масштаби найпопулярнішого відеохостингового сервісу важко осягнути.

Один із найкращих способів оцінити успіх онлайн-сервісу – подивитись на його статистику. Коли йдеться про онлайн-відео, статистика особливо красномовна, оскільки точно ілюструє популярність як окремих відео, так і всього ресурсу загалом.

У лідерстві YouTube – онлайн-відеохостингу, що належить корпорації Google – навряд чи хтось сумнівається. Цей сервіс забезпечує понад два мільярди переглядів щодоби, а щохвилини на його сервери закачують понад 35 годин відеоматеріалів. Втім, деякі цифри менш відомі – хоча не менш цікаві.

Медіаграмотність виділила 10 маловідомих фактів про YouTube .

1. 2010 року на сайт залили понад 13 мільйонів годин відео. Уявіть, як мають виглядати сервери, здатні приймати та зберігати таку кількість інформації.

2. Кожні 60 днів на YouTube заливають більше відео, ніж три головні телеканали Сполучених Штатів Америки виробили за 60 років. Втім, про якість контенту тут не йдеться.

3. Сукупний хронометраж матеріалів, залитих на сервери YouTube протягом тижня, еквівалентний 115 тисячам повнометражних художніх фільмів.

4. YouTube не такий «америкоцентричний», як інші провідні інтернет-сервіси: лише 30% відео надходить на його сервери з США, решта – з інших країн.

5. YouTube локалізовано в 25 країнах 43-ма мовами.

6. Протягом 2010 року відеофайли на сайті переглянули 700 мільярдів разів. У 2011 році цей показник сподіваються подвоїти.

7. Вже 10% усіх відеороликів зняті у форматі високої чіткості (HD).

8. На сайті для перегляду доступні понад 7 тисяч годин повнометражних фільмів та телепрограм. У базі – 3500 фільмів. Тут YouTube аж ніяк не лідер.

9. Автоматична система перевірки авторських прав сканує щодня обсяг відеоматеріалів, якого вистачило б на 100 років перегляду. При цьому визначає та видаляє нелегальне відео досить швидко й точно.

10. Більше половини всіх відео на YouTube мають коментарі або рейтинг від відвідувачів сайту.

Практично всі свої досягнення ютьюб завдячує користувачам, адже абсолютна більшість відеороликів, завдяки яким ресурс став популярним, є аматорськими. Тепер компанія вирішила дещо змінити орієнтацію, запустивши інтернет-телебачення із професійним контентом та розширивши сервіс прямих трансляцій. Хоча, скоріш за все, веселі котики та експерименти з цукеркою Mentos у кока-колі залишаться головною рушійною силою популярності ресурсу.