2 мільйони 230 тисяч гривень витрачено на автономне опалення Житомирської обласної лікарні

Найбільший лікувальний заклад Житомирщини переведено на автономне газове опалення.

5 грудня обласна лікарня імені О. Ф. Гербачевського зібрала аншлаг владних персон. Біля входу товпились і Сергій Рижук, і Йосип Запаловський, і Микола Олещенко, і Олександр Торбас, а також працівники лікарні.

В обласні лікарні запустили автономну дахову газову котельню, яка забезпечила переведення лікарні на автономне газове опалення.

Керівництво лікарні запропонувало обласній раді побудувати сучасну котельню. «Добре допомагати тому, хто сам гарно працює», – прокоментував ініціативу Сергій Рижук.

На будівництво об’єкта було спрямовано 2 мільйони 230 тисяч гривень з державного і обласного бюджетів.

«Сьогоднішня подія демонструє принцип співфінансування в дії. Не розпорошуючи кошти, а акумулюючи їх, вдається допомагати окремим потужним об’єктам. У будівництво Брусилівської районної лікарні, яка незабаром увійде до ладу, вкладено 24 млн. грн., на зведення інфекційного відділення Житомирської міської дитячої лікарні спрямовано 12 млн. грн., на будівництво Романівської районної лікарні цьогоріч використано 8,6 млн. грн.», – говорить очільник області.

Йосип Запаловський додав: «Обласна влада, взявши курс на концентрацію коштів для допомоги окремим об’єктам, чекає ініціативи від керівників інших лікувальних закладів, яку обов’язково підтримає».

Нова котельня забезпечить опалення лікувальних корпусів № 1, 2, 4, а також обласної медичної бібліотеки (загальна площа 18123,3 кв. м). Очікувана економія після введення в експлуатацію нової газової котельні складе 2862,9 тис. грн. за опалювальний сезон. Будівництво окупиться менше ніж за один рік.

«Вивільнені кошти можуть бути використані для поліпшення надання медичної допомоги громадянам: придбання реактивів для лабораторних досліджень, витратних матеріалів, медичного обладнання та апаратури тощо, що в умовах обмеженого фінансування лікувально-профілактичних закладів особливо важливо.

Крім того, наявність автономного опалення дозволить більш гнучко регулювати температурний режим у закладі з урахуванням фактичної зовнішньої температури повітря і уникати ситуацій, які нерідко мали місце в минулому, коли в лікарняних палатах було або холодно, або, навпаки, надто жарко. Це є важливим елементом створення в лікарні комфортних умов для пацієнтів та для медичного персоналу», – повідомив головний лікар закладу Михайло Борщівський.

Фото Катерини Тарановської, управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації